28.05.2018 09:47

Истинската бг борба се връща на 3 юни в парка зад Хилтън

Видян 3504 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кореш е автентичната българска борба с пояси, която ще има своето открито първенство в събота на 3 юни в парка зад хотел Хилтън – между Музея Земята и хората и мола Парк Сити. В състезанието ще се включат нашите състезатели, които вече имат медали от световни първенства, независимо, че федерацията в този спорт е съвсем млада. Поканени са и всички, които смятат, че имат сили да се сборят с тях. Победителите ще получат визи за шампионата на планетата.


Поясната борба е типична за всички степни народи, защото те са конни и спортът е бил с военно приложение – трябвало е бързо да бъде свален противникът от седлото, при това в движение. Велика България на Кубрат и предците му – нашата прародина, се смята за мястото, откъдето историята на тази дисциплина е започнала.


След това, на родна земя е продължила през Първата и Втората българска империя, докато 5-те века османско иго са преориентирали схватките по ориенталски тертип, а след Освобождението и покрай възраждането на Олимпийските игри се приемат правилата на гръко – римската, или още класическа, и на свободната борба.


Думата кореш е прабългарска. Означава борба. Тя е една от малкото оцелели в езика ни, заедно с черга и тояга – други ключови неща за номадския ни народ. Малцина знаят, че такава коренна дума е и йогурт – останалия ни от времето на прабългарите вечен продукт: киселото мляко.


Днес кореш се практикува главно в Средна Азия, макар спортове като японското сумо, корейския сирум, както и келтско-викингската глима на практика да са доста сходни - всяка поясна борба със своята специфика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв