04.12.2018 09:42

Пробата на Бен Джонсън от Сеул 88 – фалшифицирана

Видян 1943 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

30 години след скандала на Oлимпиадата в Сеул с легендарния шампион на 100 м. Бен Джонсън, журналисти откриха доклада от лабораторията в Република Корея, който поставя доста сериозни въпроси около редовността на теста. Той е бил на топло в архивите на съда, където е било водено дело заради положителната проба на Бен. Върху него има неподписани и необясними поправки, въпросителни и дори променени кодове. Този на теста на урината е №22-46, като това е вписано на ръка, а оригиналният е задраскан с черен флумастер.


На друга страница кодът отново е задраскан, а тестът на урината е празен. Дори откритите забранени вещества са различни. Първоначално е написано, че става въпрос за оксандролон, а след това на ръка е добавено станозолол.


И на всичко отгоре, самият резултат е доста странен. Той е за следи от станозолол от 80 нанограма. Анаболният стероид се използва по време на тренировки за натрупване на телесна и мускулна маса. По време на състезание той няма никакъв ефект. Откритото количество означава, че Джонсън трябва да го е приел 12 часа преди старта, което го прави безсмислено. Дори е равносилно на безумие, защото рискът да го хванат е огромен. За нищо.


  Джонсън е бил накаран да даде пробата от близкия сътрудник на Карл Луис - Андре Джаксън. Няма отговор на въпроса какво е правил точно Джаксън там и не е ли бил в конфликт на интереси. Въпросът е, че той спокойно е можел да подхвърли нещо на Джонсън, докато е бил около него. Карл Луис получи златния медал след дисквалификацията на канадеца от ямайски произход.


Положението се усложнява и от признанията на шефа на лабораторията в Сеул - Парк, който в интервю неотдавна призна, че от МОК му подхвърляли огромно количество проби със стероиди и стимуланти, за да “проверяват бдителността” на неговите сътрудници.


Всички представители на Канада на Oлимпиадата в Сеул са категорични, че докладът никога не им е представян. Той просто е прибран в Лозана. И срокът за унищожаването му изтича на 19 януари 2019 г.


“Ако знаех тези подробности, със сигурност щях да се боря до края. Сега обаче нищо не ми пречи отново да тръгна да търся справедливостта”, категоричен е 57-годишният Джонсън.


Спринтьорът води доста дела срещу решението, но на нито едно не е поискан докладът. Негов адвокат по това време е бил Дик Паунд, първият изпълнителен директор на Световната антидопингова агенция. Това също е съмнително, като Паунд вероятно е бил компенсиран, за да не изиска най-важното доказателство за скандала. Въпросът е ще иска ли България истината за декласираните ни златни щангисти?




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови