19.12.2018 16:02

Шефът на UIPM се срещна с Кралев и Фандъкова

Видян 1576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„България прави удивителен пробив в световния елит на модерния петобой. Впечатлени сме от последните ви успехи, от спечеления медал на световното първенство за мъже и от перфектната организация на големите първенства и турнири, на които бяхте домакини,“ това заяви при отпътуването си от страната Клаус Шорман, президент на Международния съюз по модерен петобой (UIPM).


72-годишният германец бе на двудневна визита в България, породена от изключителната активност на страната ни през последните няколко години в този спорт.


Клаус Шорман се срещна с министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Двамата са обсъдили актуални теми от световния спорт, на срещата е присъствал и председателят на БФМП Андрей Кузманов. Шефът на световния петобой е благодарил за помощта на държавата към модерния петобой и е изразил искреното си възхищение от последните успехи на българските състезатели, както и от отличната организация на големите международни първенства и турнири, състояли се в последно време у нас. Красен Кралев е връчил на госта специален плакет, а от своя страна Шорман е отличил министъра с най-ценния приз на UIPM - „Дървото на Кубертен“, символизиращ развитието на модерния петобой“.


Ден по-рано шефът на световния петобой бе приет и от кмета на София Йорданка Фандъкова, на срещата присъстваха зам.-кметът Дончо Барбалов и президентът на БФМП Андрей Кузманов. Пред тях Шорман е изразил своята благодарност за всичко сторено от градската управа за организацията на големите първенства и турнири в последно време в българската столица. Като признание за перфектните домакинства, Шорман е уверил Фандъкова, че Конгресът на UIPM е решил София да бъде домакин и на следващите световни купи през 2019 и през 2020 г. „България получи отлична оценка за организацията на кръга от световната купа през месец май, което моментално оказа влияние за избора ни за домакин на турнира за най-престижния трофей и през следващата година. Българската столица се позиционира на мястото на турнира в САЩ и вече сте със запазено място в Календара за години напред,“ заяви германецът.


Световните купи са само четири: в Кайро (Египет), в София, в Кечкемет (Унгария) и в Прага (Чехия), като турнирът в българската столица е насрочен за 10-14 април. Големият финал е в Токио, той ще бъде тестово състезание за олимпиадата през 2020 г. Наред с това, следващата година страната ни ще е домакин и на още едно изключително важно за петобоя първенство. От 18 до 23 юли 2019 г. София ще организира световния шампионат за младежи и девойки до 17 и до 19 г., който ще бъде дебютен в историята на UIPM.


Пред Фандъкова Шорман е изразил своята готовност да подпомага всячески за евентуална кандидатура за младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. „Аз съм вече над 25 години в управата на световните спортни структури. В това отношение съм вторият най-дълго управлявал международна федерация. Имам много контакти сред световните спортни лидери и мога да подпомогна с влиянието си вашата кандидатура, така, че тя да достигне като послание до възможно най-много хора. Знам възможностите на София и България, особено като перфектни домакини и ще направя всичко възможно за да представя пред света вашите предимства,“ каза още Шорман, който връчи и на кмета Фандъкова най-ценния приз на UIPM „Дървото на Кубертен““.


Германецът изтъкна огромното си задоволство от работата на Българска федерация модерен петобой и лично от дейността на нейния председател Андрей Кузманов. Шорман е уверен, че страната ни заслужава и скоро ще има повече влияние, позиции и контакти сред управленските структури на международната федерация. „Успехите са доказателство за правилния път в България. Поздравявам ви за завоювания от Явор Пешлеевски и Тодор Михалев бронз в щафетата на световното първенство в Мексико през септември и за многото други медали и призове класирания записани на сметката на България напоследък,“ каза Шорман.


Президентът на UIPM е убеден, че модерният петобой е най-иновативният спорт в момента на планетата. “Ние първи въведохме лазерната стрелба, комбинираната дисциплина (бягане и стрелба) за повече атрактивност, сега въвеждаме безжичните системи за да няма кабели на пътеките във фехтовката. Заради публиката световните първенства вече се провеждат на един стадион с преместваем плувен басейн и всички други сетове – за езда, за фехтовка, бягане и стрелба. Така ще бъде и на Олимпиадата в Токио 2020 – всичко за няколко часа пред очите на публиката… Като гладиаторските битки на античните арени в древността…,“ заяви на заминаване Клаус Шорман.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се