Свързани новини

20.01.2024 21:01

Убита ли е заради генерал Катя Попова от Сън ли си или те има: Оперната бг прима на 60-те на век днес

Видян 11133 пъти | Коментари 1
Гласували 6 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 21 януари става век от рождението на Катя Попова. На нея е посветен паметният стих на Павел Матев, превърнал се в хит на Лили Иванова - Ти сън ли си или те има. Тя е оперната прима на 50-те и 60-те години у нас, а поетът е министър на културата. Певицата си отива нелепо само на 42 г., през 1966 г. в катастрофа на български самолет, току-що излетял след аварийно кацане в Братислава. Всичките 82 души на борда му загиват, а причината за инцидента не е ясна и до днес.


Основната версия, извън техниката или човешка грешка, е разчистване на сметките на режима с ген.Иван Бъчваров. След като Тодор Живков с идването си на власт в Партията го издига за шеф на Генералния щаб, първи зам.-министър на отбраната, със сядането си в премиерското кресло през 1962 г. го мести като шеф на военния отдел на ЦК на БКП.


След свалянето на съветския лидер Хрушчов, който издига Живков у нас с възцаряването си в Москва, през 1964 г. генералът иска свалянето на партийния ни и държавен ръководител от неговите постове, понеже по негово мнение не се справял с тях. Дотогава никой не е дръзвал да изрази такава позиция.


В характерния си стил, вместо да се саморазправя с другаря си, превърнал се в опонент, премиерът го праща в "десета глуха" - посланик в Берлин. Именно това е и крайната дестинация на полета, в който пътува и Катя Попова, макар нейната да е друга, междинна, по маршрута на злополучния Ил-18 - Прага, където трябва да пее.


Примата започва кариерата си в софийската опера през 1947 г., след катко завършва държавната Консерватория. Специализира в московския Большой театр. Най-добра е в руския и българския репертоар, но пее и всички други звездни роли. Изявява се на сцените на оперните театри в 20 държави - от Италия и Франция чак до Япония, където намира и последната си любов в лицето на тамошния български посланик.


Заради това, макар в дневника си да изразява своето отчаяние от преврата на 9 септември 1944 г. и от режима, който идва на власт тогава и според нея застрашава бъдещето на България, по ирония на съдбата примата става едно от най-лансираните лица на същия този режим с успехите си, когато на власт през 1956 г идва Тодор Живков, и особено, след като през 1962 г. той става и премиер. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.01.2024 14:55

    Първата жена на Иван Славков, стюардеса май, също загина в тази катастрофа. Правешкият простак и другият циганин, Д.Джуров, убиха с един куршум два заека.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак