16.11.2017 11:10

Хекимян представи българския Рокфелер

Видян 2082 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 15 ноември 2017 г. в Софийската градска художествена галерия се състоя премиерата на дългоочакваната нова книга на Леа Коен „Рафаел“ от издателство „Ентусиаст“. „Рафаел“ се превръща в първия и единствен роман документ за времето между двете световни войни и Българския холокост.


Книгата бе представена от журналиста и водещ на „Тази сутрин“ по bTV Антон Хекимян, управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и литературния критик проф. Миглена Николчина. Откъс от книгата прочете професора от Нов български университет Ева Волицер.


Антон Хекимян откри вечерта и изрази своята благодарност и искрено вълнение от приятелството си с Леа Коен и от възможността пръв да представи романа. „Книгата, за която сме се събрали и се радвам, че ще говорим за нея, успяхме в предаването да покажем два пъти“, каза Хекимян. „Разказ, изключително вълнуващ не само за една съдба, за едни последни часове и за един човек, който не разбира защо трябва да бъде осъден на смърт и не разбира защо трябва да последва тази съдба. А и разказ – важен, защото би трябвало да опише една епоха, която е важна за нас. Смятам, че в България сме свидетели на един феномен – не успяваме да изговорим темите докрай, не успяваме да постигнем обществен консенсус. Това създава едно неспокойствие на духа. Аз пък си мисля, че тази книга може да отвори нови страници, но може и да създаде именно това спокойствие на духа у нас по тема, за която по-малко сме говорили или поне сме свикнали да говорим само в една бленда – за Холокоста, за спасяването на българските евреи, но и за нещо друго – съдбата на отделния човек, който може да бъде смачкан от държавната машина независимо в коя епоха живеем.“


Виктория Бисерова също приветства гостите. Тя не скри вълнението си от публикуването на романа, защото освен издател, е и негов редактор.


„За мен тази книга е много съкровена и много лична“, сподели тя. „За тези пет години, в които Леа подготвя романа, сме имали безброй разговори. Дори редакцията на книгата я направихме двете –седяхме една до друга и спорихме за всяка дума и това беше един прекрасен период. Рафаел стана като мой кумир, като мъжа мечта, мъжа, който очаквам всеки момент да срещна по улиците или да видя в своя кабриолет да кара по софийските улици, разбира се с кожени ръкавици в цвета на купето.


Това е пета книга, по която работим заедно. Всяка една от тях е била удоволствие. За първи път през 2012 г. засегнахме темите и застанахме зад книгата „Ти вярваш“. След това по много по-достъпен начин с чувство за хумор темата беше представена в „Събирачът на дневници“, но това е еманацията на цялото търсене и дирения на Леа. Това е романът „Рафаел“ – първият и вероятно ще остане единствен роман за Българския холокост, писан на български език от български писател.“


Според литературния критик проф. Миглена Николчина „Рафаел“ е покъртваща история, базирана на документи. „Ние сме свикнали да мислим за нашата история малко простичко и не искаме да започнем да мислим малко по-сложно за нея. Първото, което трябва да признаем за това, което Леа Коен е постигнала тук, е, че тя изисква от нас да погледнем на историята си в повече нюанси, с повече подробности и от малко по-различни гледни точки. За този роман може и трябва да се говори. Надявам се, че ще има дискусия, която да произлезе от него. Тук има някакво страхотно попадение. Мисля, че тук Леа е успяла да събере различни аспекти на собственото си писане по един страхотно силен начин.“


Авторът на романа Леа Коен изрази своята благодарност към всички присъстващи. „За мен имаше един много важен въпрос, когато писах тая книга“, сподели тя. „В нея има една интрига, която се разпростира върху тази реконструкция на България от 30-те години, която за мен е една реконструкция на тъй наречения „изгубен рай“, на една надежда, която е и лична надежда на Рафаел Арие, защото точно тогава той гради своята кариера, своето богатство.


Еврейството на Балканите в рамките на Османската империя и след това на независимите държави е имало голямо присъствие, но и много одухотвореност. Имало е една любов, съвместно съжителство, особено в България, която (без да идеализираме) действително е имала една възможност да бъде просперираща и благословена територия. Всъщност аз смятам, че в тази книга вложих носталгията – и моята, и на Рафаел, и на Диди, че тази възможност е била пропусната и че всъщност това не се е случило така както всички бихме искали.“


Премиерата в Софийската градска художествена галерия беше първото от поредицата събития, които съпътстват излизането на романа. „Рафаел“ ще бъде представен още на 22 ноември от 18:00 часа в Софийската синагога с участието на издателя Виктория Бисерова, президента на „Б’ней Б’рит“ Рафаел Чичек, журналиста Илия Вълков, писателката Кристин Димитрова, юриста Иван Минев и актрисата Ева Волицер. Следват:


24 ноември от 18:00 часа – Регионална библиотека „Пейо Яворов“ гр. Бургас;


25 ноември от 16:00 часа – Среща с читателите в Книжен център „Гринуич“;


12 декември от 19:00 часа – „Петното на Роршах“, гр. Пловдив.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец