23.05.2018 14:05

Грандиозен спектакъл в НДК закрива председателството

Видян 2548 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Апотеозен и мащабен концерт-спектакъл с невиждани до момента на сцена тайни от българската културна съкровищница е едно от последните събития в културната програма на българското европредседателство.


Грандиозното събитие ще впечатли публиката тази събота в първа зала на НДК от 19 ч. и ще събере на една сцена над 200 изпълнители в уникално по рода си представление. Концерт-спектакълът „Първо любе“ съчетава музика, танц, традиции и тайни ритуали от фолклорната битност на българите в Югозападна България и Западните Родопи в една необичайна симбиоза, невиждана досега на голяма сцена. Една приказка за любовта, създадена да плени всички сетива на зрителите – от красотата на пъстрите и бликащи от живот народни носии, през катарзис във всяка изпята с дъга от емоции песен до магнетичните и изпълнени със символика танци, демонстриращи силата, нежността и непреходността на българския дух.


Спектакълът, режисиран от доц. Георги Гаров, ръководител катедра "Хореография" в ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград, е впечатляващ не само за незапознатите с родните традиции чужденци и гости на европредседателството, но и за всеки българин, който ще открие неподозирани тайни от живота на предците ни, запазени по чудо през вековете в уникални и непознати ритуали. В най-голямата зала в НДК те ще бъдат пресъздадени в невиждан мащаб от над 200 танцьори – ансамбъл при ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и Клуб за хорà и народни танци „На Мегдана“ – София. Специфично и непоказвано ще е и тяхното облекло. На толкова голяма сцена за пръв път ще могат да се видят напълно автентични носии на българските помаци от Западните Родопи, които впечатляват и изненадват със своята пищност.


Уникална е и музиката към спектакъла, която е дело на един от най-добрите ни фолклорни композитори - Петьо Кръстев. Тя съчетава автентични песни от региона, които обаче до момента са слабо познати на масовата аудитория и заживяват нов живот, благодарение на съвременния аранжимент, като същевременно е запазено тяхното традиционно звучене с типични за Югозападна България инструменти. Вокалните изпълнения са на едни от най-ярките млади звезди на родния фолклор – Милко Бошнаков, Кинче Вълчева, Карамфил Божиков и Румяна Филкова.


Пик в концерт-спектакъла „Първо любе“ несъмнено обаче са танците под хореографията на проф. Николай Цветков, също от Югозападния университет. На сцената на НДК, като част от културната програма на българското европредседателство, бележитият съвременен фолклорист качва изцяло авторски танцови композиции, запечатали най-ярките хора и ритуали от Югозападна България и Западните Родопи. Много от тях ще бъдат видени за първи път от широката публика, тъй като типичните танци и обреди от региона, включващи и много помашки традиции, в голямата си част досега са оставали скрити сред красивата планинска природа на китните селца.


Музиката и танцът са вплетени в няколко сюжетно-тематични линии, обединени от вечната тема за любовта и предлагат своеобразен „коментар“ към съдържанието на изпълняваните песни, като обогатяват техните послания и ги разгръщат във въздействащи картини. В програмата са включени и сюжетни танцови произведения, които по нов начин представят малко познати страни от някогашната житейска и обредна практика.


Тези уникални тайни на българската културна съкровищница не само са запазени благодарение на дългогодишните усилията на екипа зад спектакъла, но сега ще бъдат показани и на родната публика, и на гостите на София премиерно на грандиозния спектакъл. Интересът за присъствие в първа зала на НДК в събота от 19 ч. вече е огромен и спектакълът е подкрепен от над 3000 желаещи да присъстват на премиерата. Ако и вие искате да изживеете тази магическа българска фолклорна приказка - посетете официалния адрес на събитието - bit.ly/Първо_Любе.


Кампанията за подпомагане на проекта тече и в момента и срещу дарение зрителите получават диск на изпълнителите и покана с гарантирано място. Можете на получите своето място и на място в деня на концерта в централното фоайе на НДК – до старта на премиерата в 19 ч.  


„Първо любе“ ще представи културната ни идентичност пред лицето на Европейски съюз, благодарение на ръководителя на проекта и продуцент Даниел Костов - Клуб за хорà и народни танци „На Мегдана“ – София. Спектакълът е подкрепен и от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, като е представителен културен проект, свързан с Българско председателство на Съвета на ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но