Свързани новини

09.01.2012 15:17

Напусна ни пианистът Алексис Вайсенберг

Видян 2772 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 82-годишна възраст в неделя в Лугано, Швейцария, почина българският пианист Алексис Вайсенберг, един от най-добрите изпълнители на 20-и век, съобщиха испански медии. Вайсенберг е починал след дълго боледуване, казаха източници, близки до семейството му. Един от гениалните пианисти на XX век, Алексис Вайсенберг, е роден през 1929 година в София, но животът му преминава в чужбина. Първи учител по пиано на шестгодишния Алексис е класикът на българската музика Панчо Владигеров. Той вижда в него таланта и го повежда по пътя на музикалното изкуство. През 1941 година излиза първата грамофонна плоча на младия пианист с негови творби и музика на Панчо Владигеров. Обучението му продължава в Джулиард скул в Ню Йорк. Там учи в класа на прочутата Олга Самарова. Първите награди, които му откриват пътя към световните сцени, Алексис Вайсенберг печели през 1947 година. Той е призьор от конкурса на Филаделфийския оркестър и от Осмия конкурс „Левънтрит”, Ню Йорк. Триумфално преминават неговите концерти в Европа и в Америка, свири с най-големите оркестри, критиката не пести суперлативите си… За него Херберт фон Караян казва, че е „един от най-големите пианисти на нашето време”, предаде БНР.


Освен виртуозен пианист, Алексис Вайсенберг е и композитор, педагог, писател и художник. За последен път българската публика го аплодира през 2007 година. Тогава получи почетното звание на Националната музикална академия „Доктор хонорис кауза”.


Въпреки че животът му преминава извън България, Алексис Вайсенберг винаги е определял себе си като българин. „Останал съм българин по душа, по дух, по въображение”, казваше той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали

Родилка почина след спешно секцио в болницата в Кърджали

33-годишна родилка е починала тази сутрин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще