Свързани новини

12.12.2012 11:44

Идат войни за храна и вода

Видян 2548 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Идат войни за храна и вода


Китай става най-мощната страна в света до 2030-а, сочи специален доклад на US-разузнаването


Най-лошият сценарий за съдбата на планетата до 2030 година предвижда конфликти за храна и вода, особено в Близкия изток и Африка, заради нарастващото население. Нестабилността допринася на икономически срив. Това пише в доклад на американския Съвет за национално разузнаване, който обединява представители на 16-те разузнавателни ведомства на САЩ наречен Глобални тенденции 2030.


В документа се разглежда и добър сценарий. Според него 2/3 от световното население ще живее в градове към 2030 г. Повечето хора ще са от средната класа, свързани с технологии, защитени от модерно здравеопазване и обединени от работещи заедно страни, като САЩ и Китай може би първи ще дадат пример със сътрудничеството си.


Към 2030 г. търсенето на хранителни продукти ще се увеличи с 35%. Изследването е прогноза на разузнавателната общност за това къде ще отведат света сегашните тенденции в следващите 15-20 години. Целта на доклада е да помогне на хората, които определят държавните политики, да ги планират за най-добро и най-лошо бъдеще.


До 2030 г. Китай ще задмине САЩ, като се превърне в икономически най-мощната страна в света, прогнозира Съветът за национално разузнаване на САЩ.


САЩ ще останат единствената супердържава, като обаче се лишат от ролята си на световен хегемон. Страната ще продължи да бъде "способна да формира международни коалиции и да отговаря на глобалните предизвикателства".


Икономиките на Европа, Русия и Япония ще продължат да отслабват, докато САЩ ще постигнат жадуваната стопроцентово енергийна независимост. Към 2030 г. САЩ ще разчитат изцяло на собствени енергийни източници като нефт, газ и други полезни изкопаеми, а също и зелени източници на енергия.


Към 2030 г. населението на Земята ще бъде 8,3 млрд. души - с 1,2 милиарда повече от днес.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.