Свързани новини

06.10.2014 17:35

Фестивалът Жълтите павета събира световни джаз музиканти

Видян 1471 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 10 и 11 октомври в София ще се състои първото издание на Международния музикален фестивал "Жълтите павета". Инициатор и организатор е Теодосий Спасов и приятели с изключителната помощ на Столична община и ще се състои в Театър „Българска армия”. На сцената на театъра ще чуем музиканти от Балканите, творчеството на които е стъпило на традицията, но звученето му е от бъдещето. Всички артисти са приятели на Теодосий, с много от тях той е свирил по световните сцени, музиката им се простира от фолклора през уърлд направлението до джаза и е подчинена на импровизацията. Уникалните артисти от различни  етноси ще музицират заедно в името на красотата и изкуството.


10 октомври, 19 часа


Васил Хаджиманов Бенд


Васил Хаджиманов, Сърбия (клавишни, пиано)


Мирослав Товарац, Сърбия (бас китара)


Боян Ивкович, Сърбия (перкусия, скат вокал)


Бранко Трижич, Сърбия (китара)


Предраг Милутинович, Сърбия (барабани)


с участието на Байрам Коноли, Косово (вокал)


VHB / ВАСИЛ ХАДЖИМАНОВ БЕНД


Идеята на Васил за смесване на ритми и мелодии от традиционния балкански фолклор със западен, модерен музикален стил (джаз, фънк, световна музика…) е напълно автентична и представлява нов подход към фюжън и джаз музиката. Тези идеи го вдъхновяват да създаде своята група през 1995 г., когато групата прави първите си записи и започва да изнася концерти на живо.


През 2001 г. излиза първият албум на Васил Хаджиманов бенд на CD и касета със заглавие „11 причини за…“, издаден от голяма звукозаписна компания PGP-RTS. Първият му тираж е разпродаден за три месеца. За издаването на първия си албум групата печели наградата „Beovision“ 2002 г. за най-добър дебютен албум за 2002 г.


На 19ти ноември 2003 г. Васил Хаджиманов бенд изнася концерт на фестивала „Enter Music“ в Белград, където свири на една сцена наред с великия Джо Завинул и неговия „Zawinul Syndicate“. След като чува изпълнението на групата на живо, Завинул кани Васил и колегите му да свирят в неговия нов клуб във Виена, наречен „Joe’s Birdland“, през пролетта на 2005 г.


През юни 2004 г. Васил Хаджиманов бенд получава покана от виртуозния цигулар Найджъл Кенеди да свири с него на големия му концерт в Белград. Това беше вълнуващо преживяване и за тях, и за публиката…


Имат издадени пет албума,три от които са със златен статус.


Сега са на турне, за да представят петия си албум „Can you dig it“, на DVD, издаден от „OverJazz Records“, Хамбург (Германия) и на CD, издаден от звукозаписна компания „Zmex“, Белград (Сърбия), и двата през 2013 г.


От май 2013 г. всички албуми на Васил Хаджиманов бенд ще бъдат издавани в дигитален формат от споменатата по-горе компания — „OverJazz Records“, Хамбург.


Всеки албум на Васил Хаджиманов бенд и всяко тяхно музикално произведение в Сърбия се възприемат като произведение на изкуството от културно значение за тази страна.


Костас Теодору – „Изгубена антропология“


Костас Теодору, Гърция (контрабас, китара, вокал)


Антонис Анисегос, Гърция (пиано)


Томас Артурс, Англия (тромпет)


Стаматис Стойо Пасопулос, Гърция (Баян)


с участието на Изет Кизил, Турция (перкусия)


До 90-те години работи като аранжор и ръководител на оркестър, прави записи на музика от известни гръцки композитори. Редува турнета и записи на авторска музика заедно с малък оркестър.


През 2001 г. става постоянен член на групата „Примавера ен Салонико“ („Primavera en Salonico“), където работи със Савина Янату.


От 2002 г. до 2005 г. преподава в Техническия институт в Ипирус и Македонския университет. По-късно под покровителството на “no bizz productions“ става основна фигура, движеща сила и продуцент на деветдесет и девет (99) импровизирани публични представления в малък театър в Солун от 2005 до 2011 г. Обхващаща широка мрежа от различни международни таланти, тяхната одухотворена и дръзка еклектика деликатно гравира траен отпечатък в музикалната памет на града и отвъд границите му.


Теодору има многобройни срещи на сцената с музиканти, танцьори, актьори, поети и професионалисти в областта на визуалните изкуства. Композира музика за театър и кино, наред с това има и някои проекти в областта на театралната режисура [Penelopes of Xanthogeia, 2009], а под името Томе Раповина режисира и монтира късометражни филми [Реквием, 2012 г.].


Артисти, с които работи съвместно (наред с други): Дани Хейз, Франк Кьолгес, Михалис Сиганидис, Ара Динкчан, Арто Тунчбояджян, Петро Лукас Халкиас, Теодосий Спасов, Такис Фаразис, Аргирис Бакиртзис, Зиад Ражаб, Флорос Флоридис, Хаиг Язджиян, Янис Томас, Аня Лехнер, Кристиан Рейнер, Наталия Ман.


11 октомври, 19 часа


Теодора Енаке-Айша – „Впечатления от Пангея“


Теодора Енаке-Айша, Румъния (вокал)


Даниеле Ди Бонавентура, Италия (бандонеон)


Гасан Буз, Ливан (перкусия)


Теодора Енаке  се счита за един от най-важните джаз музиканти в Румъния.


Теодора печели Награда за най-добър дебют на Международния джаз фестивал в Сибиу през 1993 г. Между 1993 и 2004 г. взема участие в многобройни джаз концерти и фестивали в Румъния, Франция, Италия, Германия, Швейцария, Русия и САЩ. Работи със световнопризнати музиканти, като Къртис Фелер, Лес Пол, Стенли Джордан, Джони Грифин, Рик Кондит, Джони Радукану, Гидо Манусарди и Ал Копли. През 2004 г. Теодора Енаке печели Наградата за най-голям принос в джаза. Записва първия си диск през 1997 г., следват още осем в Румъния и САЩ. Последният й проект е Rădăcini – Shorashim (на български: „Корени“), румънски и еврейски песни с джаз ритми.


След последното й турне в САЩ често е наричана „втората Ела Фицджералд“. Благодарение на музикалната й спонтанност тя е сред малкото певици, изградили напълно разпознаваем, уникален стил.


Надарена с рядък музикален усет, дълбок, богат и топъл, алтов глас и изключителна емоционална интелигентност, тя се утвърждава като една от най-големите звезди във вокалния джаз. Гласът на Теодора е наситен с драматизъм и неочаквана нежност. Отличителна черта на Теодора е естественото използване на скат техника на пеене, вроден суинг талант, както и радостта от пеенето, която струи от нея, докато пее на сцената.


Теодосий Спасов и Хемус колектив – „Бягство от действителността“


Теодосий Спасов, България (кавал, вокал)


Боян Зулфикарпашич, Сърбия (пиано)


Мартин Гаконовски, Македония (контрабас)


Костас Анстасиадис, Гърция (барабани)


Музикантът Теодосий Спасов отдавна получи призванието за „кавалджия на планетата“ и вече не изненадва никого със стремежа си да търси нови възможности за изява. Неговите почитатели следят с нарастващ интерес появата на новите му, оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Така „новият музикален жанр, който той създава“, според списание „Newsweek“, основан на смесването на народна музика с елементи от джаз и класика, набира все повече последователи по цял свят.


В най-новия си проект „Хемус колектив“ Теодосий решава да представи джаз на световно ниво с балкански корени. За целта кани доказани музиканти от съседните страни като пианиста Боян Зулфикарпашич, по-известен като Bojan Z, обявен за „най-добър джаз музикант на Европа“ (2005), „най-добър джаз музикант на Франция“ (2012), Мартин Гаконовски на контрабас, чиято музикална биография включва участие в над 80 албума и изяви с едни от най-големите имена на съвременната музика, както и барабаниста Костас Анастасиадис, чийто революционен метод в свиренето на ударни инструменти става причина Музикалният институт в Холивуд, Калифорния, да учреди специална музикална награда на негово име.


„Идеята за създаването на проекта „Хемус колектив“ е да се съберат музиканти с балкански произход, отдавна реализирали се като имена извън родината си. БОЯН е със смесена кръв – босненска и сръбска, учил е в Париж и живее там. Мартин е от Скопие, но живее в Кьолн, а Костас е роден в Килкис (Кукуш), завършил е в Калифорния и сега живее в Гърция.Техните музикални умения да бъдат универсални, свободно и с вкус да сместват стилове от световната музикална култура” – споделя Теодосий Спасов. – „Важен детайл в този случай е, че музикантите обичат и свирят както джазова музика, така и балканска музика. Това дава културна уникалност на проекта и провокира следващите поколения млади музиканти да следват този път на световна музикална интеграция, запазвайки оригиналната гледна точка на своя произход. Заглавието на албума е „Бягство от действителността“, защото музиката и въобще изкуството са бягство от реалността и когато ние, хората, сме по-духовни, като че ли по-лесно възприемаме грубостта на всекидневието. Стремежът ни е да покажем как ние, музикантите от различни националности, чрез средствата на музиката, загърбваме скуката на посредствеността и грубите взаимоотношения, търсейки по-витално и идеално човешко общуване.“


В първия албум на проекта „Хемус колектив“ са включени осем пиеси, авторски композиции, написани от членовете на групата специално за проекта и записани за първи път в България.


Всяка вечер от 23 часа ще има джем сешъни в клуб Максим:


- на 10 октомври с основна група Миро Турийски квартет от Пловдив


- на 11 октомври Шибил Бенев трио



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей