Свързани новини

14.07.2017 14:17

Откриват изложбата Апостолът и неговото време през погледа на българските художници

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната община и Националната галерия представят изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници”, посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.


Изложбата е подредена в Галерия на открито в Градина „Кристал” и ще бъде официално открита на 17 юли, понеделник, в 11.00 ч.


Със своята политическа идеология, със своите качества на гражданин на новия свят, със своята гениалност на организатор и политик Левски изпреварва българското развитие с цели десетилетия... и ако беше живял в някоя по-голяма страна,... той щеше да бъде известен на света като един от най-големите мъже на XIX век.


(проф. Николай Генчев)


Художниците обичат да рисуват Левски. До неговия образ те достигат чрез малкото запазени автентични фотографии и чрез спомените и описанията на негови съвременници.


Така например, Панайот Хитов говори за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола; Любен Каравелов го определя като човек честен, родолюбив и деятелен; Никола Обретенов подчертава желязната му воля и постоянство, съчетани с голямата му скромност: В обноските си към всекиго беше вежлив, учтив и любезен, не употребяваше никакви спиртни питиета, не пушеше, пиеше само чай... без работа никога не стоеше, никога не се хвалеше... не беше словоохотлив, но когато се увлечеше да говори по народните работи, беше толкова красноречив, щото омайваше слушателите си ...;


Иван Вазов пише: Странно! Тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за борба, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности, тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията, имаше весел нрав. Настоящата изложба е само част от творческите интерпретации на някои от известните български художници. Тя разкрива и съкровеното лично съпреживяване към трагичната участ на героя, превърнал се в незаменима част от колективната памет, културата и светогледа на всеки българин.


 


Изложбата може да бъде разгледана в Галерия на открито в Градина „Кристал” до 25-ти юли.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...