Свързани новини

23.11.2017 12:35

Спасихме евреите, след като ги ограбихме, разкрива Рафаел

Видян 2976 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Захаросаната история, която разправяме за спасяването на българските евреи не е толкова идилична. Цар Борис III наистина изпраща само 11-те хиляди хора от етноса от Македония и Тракия, които по онова време сме окупирали, а от сърцето на България ги оставя в последния момент у нас, независимо, че  с години са унижавани и ограбвани. След приемането на Закона за защита на нацията по негово настояване, изразено в Тронно слово пред парламента, на тях са им отнети не просто имотите, но дори вилиците и лъжиците. Появява се т.нар. Трудов лагер за евреи в Трявна, останалите са изселени в забутани места. Имуществото им е разпродадено на безценица на близки до властта български мошеници, на които го връща реституцията от 90-те години.


На евреите са отнети всички граждански права, включително да имат пари и да пазаруват в без друго купонните времена. После им се разрешава в часове, когато и малкото стока в магазините срещу талони не е налична. Длъжни са да купуват и по 2 жълти значки, имат – нямат пари, които винаги да носят на реверите си, за да бъдат покрити с позор, включително децата. Продават им ги по 10 лв. – отново далавера, уредена от властта за един производител.


Такава е историческата истина, изнесена с документи в новата книга Рафаел на Леа Коен, чиято премиера е тези дни.


Интересно е защо Димитър Пешев става един от инициаторите за спасяване поне от смърт на лишените от всякакви права български евреи. Ами той е народен представител от Кюстендил – единствения град, където има протест за защита на евреите. И то по чисто лични причини. С отнемането на правата на еврейските лекари, а други няма, няма и кой да се грижи за децата и възрастните, които боледуват. И градът се вдига.


Цар Борис III нарежда и премиерът Филов изпълнява – парламентът без партии освобождава от поста подпредседател Димитър Пешев като наказание за непокорството му. Тогавашните вестници приветстват това решение, защото всичките са пронацистки по онова време.


Защитник на евреите остава само митрополит Стефан, който е унижаван, също като Екатерина Каравелова, неприета от царицата, въпреки възрастта си и факта, че е без крак я чака дълго, докато не е отпратена от Двореца. Пред владиката, приет след много опити от Величеството, Царят казва, както четем в стенограмата:


„Еврейството има спекулативен дух и прави големи пакости на човечеството изобщо. Този дух всъде е създавал омраза, безверие, морално разложение и родоизмяна сред народите. На тоя спекулативен дух в голяма степен се дължи сегашният световен катаклизъм (б.р. Втората световна война, запалена от съюзника му Хитлер – записът е от 27 март 1943 г.). Еврейската спекулация е фантална спънка за свободното духовно, културно, стопанско развитие. Колкото по-скоро бъдат освободени от влиянието и експлоатацията на еврейството, толкова по-здраво ще се засилва и укрепва националното чувство и родолюбие.  А това може да се постигне като по законодателен ред се изземат от неговите на еврейството ръце разните стопански, финансови, търговски и фабрични предприятия. ВИЖТЕ, В ЕВРОПА СА СЪЗДАДЕНИ ВЕЧЕ И СЕ СЪЗДАВАТ ЗАКОНОПОЛОЖЕНИЯ В ТОЯ СМИСЪЛ. СЪЗДАДЕ СЕ ТАКОВА И У НАС...Вземайки мерки срещу злото, което еврейството чрез пропаганда и спекула създава сред нашия народ, Върховната държавна власт прави усилия страдащите в България да бъдат по-малко”.


Книгата се нарича Рафаел по името на първия осъден на смърт за спекула. Това е производител на сапун със същото име Рафаел Арие, защото според фалшиви показания на отвличалия го десет години по-рано легионер, току – що пуснат от затвора, е доставил в нарушение на Закона за защита на нацията 4 кашона сапун на магазинер, без да е съобщил за доставката. Рафаел е оставен да работи в отнетото му предприятие, защото няма кой да го ръководи. Осъден на смърт е и баща му. Пламенната защита на Атанас Буров и дори на франкисткия, но хуманен посланик на Испания, който спасява стотици български евреи, като им дава паспорти да бягат в Швейцария, макар следен от нашата тайна полиция и Гестапо и заради това изгонен от България, не помага. Присъдите са изпълнени след скалъпения процес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.