Свързани новини

08.05.2018 12:03

Мостът Хонконг – Джухай – Макао - пъпната връв на Китай

Видян 3120 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Китай строи най-дългия мост в света, прекосяващ морето- моста Хонконг – Джухай – Макао над тъмните води на Перлената река. Пътуващ по 55-километровото съоръжение, човек губи земята от поглед. Очаква се това лято то да свърже сравнително малък град с двата специални административни региона Хонконг и Макао. Идеята е предложена за първи път през 2003 г. и предизвиква редица спорове. Тази огромна конструкция от бетон и стомана не е само доказателство за способността на Китай да изгради рекордни мегаструктури - това е и мощен символ на нарастващите геополитически амбиции на страната. Тъй като  Китай продължава да претендира за територия в Южнокитайско море, мостът може да се разглежда като физическа проява на решимостта на правителството да упражни регионалното си влияние. Критиците също така поставиха под съмнение екологичните ползи, данъците и огромните финансови разходи за проекта.


Мостът, чиято основна част само струва $7.56 млрд., е център на плана на Китай за развитие на собствен Голям залив - регион, който се очаква да съперничи на заливите на Сан Франциско, Ню Йорк и Токио по отношение на технологичните иновации и икономически успех.


Дом на 68 милиона души, районът на Големия залив покрива 5600 квадратни километра в централен южен Китай и обхваща 11 града - Хонконг, Макао и девет града в провинция Гуандун. Регионът вече става все по-икономически изгоден. "Заема по-малко от 1% от сухоземната площ на Китай и е дом на по-малко от 5% от населението, но произвежда 12% от БВП на Китай". В сравнение с държавите по света, Големият залив вече има 11-та по големина икономика", твърди ръководителят на CBRE за Хонгконг, Южен Китай и Тайван Маркос Чан.


Идеята за Голям залив беше представена за първи път през 2009 г., но развитието му бе затруднено, защото "има много бариери между градовете", казва Чан. Регионът включва три граници, три различни правни системи и три различни валути. Освен това живеещите имат три различни паспорта и лични карти, и говорят два различни езика (кантонски и мандарински).


"За да се конкурира с други заливи в света, китайското правителство трябва да премахне или намали тези бариери ... и да насърчи интеграцията между градовете", казва Чан. Тук е ролята на моста. Той ще намали времето за пътуване между трите града от 3 часа до 30 минути.


Мостът ще улесни износа на стоки, произведени от заводи от запад до въздушните и морските пристанища в източната част, включително към международното летище ХонгКонг, най-натовареното летище за товари в света.


Съоръжението e нaпpaвeнo oт 420 xиляди тoнa cтoмaнa, ĸoличecтвo дocтaтъчнo, зa дa бъдaт пocтpoeни 60 Aйфeлoви ĸyли. Cтoйнocттa нa целия пpoeĸт възлиза на около 20 млрд. долара.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 C-3PO 30.06.2019 14:08

    Kой е този китайски континент? :) Иначе мостът е наистина впечатляващ!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено