31.05.2018 10:55

Електрически ферибот изминава по 40 км с едно зареждане

Видян 1862 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов, напълно електрифициран автомобилен и пътнически ферибот ще помогне в усилията за декарбонизиране на морския транспорт. Той ще преодолее ограниченията за разстоянията за подобен вид плавателни съдове, като ще е способен да изминава над 20 морски мили, тоест около 40 км.


Круизните кораби, фериботите, танкерите и товарните кораби са значителен източник на емисии на CO2 и други замърсители. Международната корабоплавателна индустрия в момента излъчва около 1 000 милиона тона CO2 годишно, според на доклад на Международната морска организация. Това възлиза на около 2,5% от глобалните емисии на парникови газове.


За да се намали зависимостта от мръсните горива, които задвижват по-голямата част от тези кораби, корабостроителите все повече се фокусират върху разработването на хибридни и електрически кораби. Финансиран от ЕС, проектът за електрически ферибот E-ferry предвижда създаването на 100% електрически, нулевоемисиен, средно-голям ферибот за пътници и автомобили, товарни автомобили и товари.


Както е посочено на уебсайта на проекта, новият ферибот ще отива отвъд ограниченията на сегашните разработки в областта. Той ще е подходящ за средни растояния и ще има най-голямата батерия, инсталирана някога в плавателен съд. „Върховата зарядна мощност на батерийната система и връзката й за зареждане на брега ще бъде до 4 MW.“


E-ferry ще може да покрива разстояния от над 20 морски мили с едно зареждане, което прави близо 40 км. За сравнение, съвременните електрически фериботи като норвежкия Ampere покриват само около 3 морски мили.


Е-фериботът ще бъде пуснат в експлоатация по маршрутите между Сойби и Финшав (10,7 морски мили) и Сойби-Фааборг (9,6 м.м.) в датската част на Балтийско море, свързващи острова Аерое с континента. Според предварителните анализи, социално-икономическото и екологичното въздействие на е-ферибота се очаква да отиде далеч отвъд острова, тъй като има многобройни общности в Европа (и в международен мащаб), които понастоящем се обслужват от конвенционални фериботи.


В момента проектът за електрическия ферибот, който предвижда прототип и пълна демонстрация на 100% електрически ферибот за пътници и превозни средства, преследва основната цел да се приложи новоразработена енергийно ефективна концепция за конструиране на фериботи. Тя има за цел също така да разработи бизнес-сценарий и бизнес-модел и с цел пазарно навлизане.


Задача на проекта е да се въвеждарт в експлоатация по 10 или повече е-ферибота в Европа „и в световен мащаб, достигайки общо 10 или повече до 2020 г., 100 или повече до 2030, като по този начин се спестяват (грубо) по 10-30 000 тона CO2 годишно до 2020 г. и 100-300 000 тона CO2 годишно до 2030 г.“


 Източник: Greentech.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв