Свързани новини

20.07.2018 13:17

Създадоха първия в света рециклируем био-електромобил

Видян 1822 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“100 процента рециклируем” електромобил с шаси и каросерия, произведени изцяло от естествени и биологични материали, беше представен в Холандия от френския нефтено-газов гигант Total, съобщи Greentech.bg. Структурата на електрическото превозно средство (EV) е направена без метални компоненти или традиционни пластмаси, според развойния екип от Университета в Айндховен. Вместо това колата е изградена от леки и здрави панели на база естествени ленени влакна в съчетание с биополимер – известен като Luminy PLA, който е базиран на захарни съединения. Компанията твърди, че материалът може да се рециклира и се произвежда от възобновяеми източници, като по този начин предлага намален въглероден отпечатък в сравнение с традиционните пластмаси. Колата е обявена за първата от този вид в света.


Наречен от развойния екип “Ной”, двуместният градски автомобил има “просторен багажник”, според създателите си. Понастоящем той е на “европейско турне”, за да демонстрира качествата си нагледно.


В допълнение към използването на биологични материали колата може да се похвали и с това, че е ултра-лека, електрически задвижвана и може да достигне скорости до 110 км/ч. Возилото може да измине до 240 км с едно зареждане. Без батерия автомобилът тежи 360 кг, което е по-малко от половината от теглото на подобни автомобили. Самите батерии за нея тежат около 60 кг. С общо тегло от 420 кг., колата показва завидна енергийна ефективност: консумацията й се равнява на използването на 1 литър петрол за изминаването на 300 км.


“Резултатът от този фантастичен проект показва колко добри са био-материалите – достатъчно, за да може да се произведе такъв сложен продукт като кола”, каза Франсоа де Бие, старши маркетингов директор в Total Corbion PLA. “Ной”е доказателство, че PLA е подходящ за много повече от опаковки. Това е първата по рода си кола с изцяло биобазирани шаси и панели.” От фирмата определиха колата като “кръгова” по аналогия с понятието “кръгова икономика”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата