Свързани новини

17.12.2018 10:22

Предлагат мащабни сушилни за дърва за по-чист въздух

Видян 2558 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Широкомащабни сушилни да сушат дърва за домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво през зимата – тази идея се обсъжда от няколко дена в социалните медии, главно между еколози, ВЕИ специалисти, лесо-експерти и граждани с личен опит в оптоплението чрез различни видове индивидуални инсталации, съобщава Greentech.bg.


Дървата за огрев се считат за възобновяеми източник, тъй като при правилно извършвана сеч горите се възобновяват. Когато са добре изсъхнали, дървата за огрев не отделят твърди частици във въздуха. Димът от комина на печка, в която горят сухи дърва, обичайно е прозрачен и наподобява трептящ въздух.


Идеята да се създаде общинско дружество за сушене на дърва за битово отопление е на Ангел Баръмов от Русе. Според него, „дървата трябва да се изсушават до почти минимална влажност (около 5%)“. При такава сухота е възможно да се постигне възможно най-малко замърсяване на въздуха при изгарянето на биомасата. Баръмов се позовава на експерти от Министерството на околната среда, според които, ако за битово отопление се горят сухи дърва, фините прахови частици във въздуха са с около 40% по-малко.


След изграждането на подобни сушилни инсталации всички търговци на дърва в София би следвало да са задължени да продават само изсушени дърва, добавя Баръмов.


С намаляване на влажността от 50% до 20% на кубичен метър дърва се увеличава енергията, която се извлича при изгарянето им, както следва: при бор с над 11%, при бук – д 12%, при дъб – с 6.4%, обяснява екологиът Ивайло Попов. „За постигане на 20-25% влажност трябва сушене на нацепени дърва под навес за една година. Това би имало някаква цена, но ако се осигури първоначална инвестиция с минимална лихва за около 10 г. покачването в цената няма да е драстично, а минимално“, добавя екологът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    едно не мога да разбера-от хиляди години човечеството се е отоплявало с дърва,а от стотици с въглища(доколкото знам открити за първи път в Англия).Хората не са били по-малко от сега,не не са страдали от "финни частици"-напротив-имало е хора,и то не единици,които са били с голямо и силно телосложение"описвани са във всички анали на всички народи.Как така нашето поколение е решило,че е заплашено от тези т.н. "финни частици"?ами ако утре петролът и природния газ свършат?С какво ще се отопляваме и колко вредни ще са тези "частици"?Не мога да си обясня....ако някой ми помогне,ще съм благодарен

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог