01.09.2015 16:56

Рентгенова снимка показва сърцето на Млечния път

Видян 1858 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато лекари използват рентгенов апарат, за да изследват човешкото тяло на снимките се виждат плътни структури, каквито са костите, пише Discovery News, цитиран от Агенция Фокус. Когато астрономи използват рентгеновата обсерватория XMM-Newton на Европейската космическа агенция (ЕКА) те са в състояние да наблюдават структури в сърцето на галактиката ни. Това е така, не защото тези структури спират рентгеновите лъчи, а защото ги излъчват.


Изображение, публикувано от ЕКА показва как XMM-Newton “вижда" гъсто населения център на Млечния път чрез рентгеновите лъчи, чийто източник са екстремно активни и горещи райони като акреционните дискове около черните дупки.


В самото сърце на галактиката, на 26 хиляди светлинни години от Земята, се намира Стрелец А* - свръхмасивна черна дупка, която съдържа масата на над 4.5 милиона слънца. Колкото и свръх и масивна да е Стрелец А* обаче, тя съвсем не е най-голямата черна дупка, нито е най-яркият обект в изображението на XMM-Newton. Това е така, тъй като подобно на ядрата на други активни галактики, тя излъчва относително бледи рентгенови лъчи.


Обсерваторията разкрива и области от газове, излъчващи ярки рентгенови лъчи около Стрелец А*. Възможно е те да свидетелстват за материя, която или е изхвърлена от черната дупка, или по друг начин да е избутана от мощните ветрове и намиращи се в близост звездни емисии. Значително по-ярка област от Стрелец А* се вижда в долния десен ъгъл на галактическия център. Това е сиянието на куп свръхнови.


Изображението е резултат на наблюдения в продължение на един месец и половина на обсерваторията XMM–Newton, която обикаля около Земята на разстояния, вариращи между 7000 и 114 000 километра.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.