24.03.2017 09:57

Готвят пътнически електрически самолет със 150 места

Видян 1542 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пазарът на електрически автомобили продължава да нараства, но електрическите самолети все още не са популярни. Wright Electric се готви да промени тази ситуация. Планът им е за пътнически самолет със 150 места, който да се захранва от батерии. Те представиха идеята си в Силиконовата долина по време на демо-деня на стартъп-акселератора Y Combinator.


След продължителна тиха работа в „стелт“ режим, дръзкият представи своята бизнес-идея пред група от инвеститори в Маунтин Вю, Калифорния. Техният план? Да се намесят на пазара на 737 с изцяло екологична алтернатива. Въпреки че компанията е само на една година, те имат ясна идея за пътя към успеха: наели са екип, който някога НАСА е финансирала, за проучвания в областта на електрическите самолети, и партнират с EasyJet – британска нискотарифна авиокомпания, която ще помогне за реализацията на новата визия. Изглежда Wright Electric са привлекли и вниманието на инвеститорите в Y Combinator: „това е един от най-добрите технологични екипи, които съм виждал”, коментира главният им изпълнителен директор Майкъл Зайбел.


Захранваните с батерии самолети, замисляни от Wright Electric, са предвидени за кратки полети или пътувания на растояния до 450 км. Около 30 процента от съществуващите полети в момента са именно на подобни къси разстояния. Как ще се захранват самолетите ще зависи много от технологичния напредък на батериите. Самолетите на Wright Electric биха могли да работят с изцяло електрически задвижващи системи или пък с хибридни.


Интересът към този клас самолети не е малък. Миналата година Airbus и Boeing са продали общо 967 машини от подобен размер – тип 737 – за по около 90 милиона долара всеки. Затова Wright Electric имат доста големи шансове да се окажат печеливша компания, когато самолетите им станат готови. А намерението им е амбициозно: да направят така, че всички полети на къси разстояния да са електрически само за две десетилетия.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв