04.09.2017 10:26

Еко каравана се захранва от слънцето и вятъра

Видян 2156 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зеленото къмпингуване става все по-възможно и все по-привлекателно. Фирмата „Green Cat Technologies“ разкри проекта си за нов модел каравана, която ще е енергийно самодостатъчна благодарение на редица еко-технологии. Тя има слънчеви клетки, слънчев концентратор за производство на топла вода и телескопична вятърна турбина. Сгъваемата каравана може да се върти 360 градуса, за да следи слънцето – и да осигурява невероятна гледка.


Наречена sCarabane, тя се сгъва за лесно пътуване и сам човек може да свърши работата за около половин час. Сетне може да бъде теглена като стандартна каравана. Веднъж пристигнала, тя се разгъва, за да се превърне във футуристично-изглеждащо убежище, стъпило на кръгла стойка, което може да се върти и да се възползва максимално от възобновяемите технологии, които има.


Параболично огледало върху караваната следи слънцето. Телескопичната вятърна турбина с вертикална ос може да генерира 500 вата чиста енергия. Слънчевите клетки на покрива допълват възобновяемите енергийни източници, като осигуряват още 500 вата.


Яркото вътрешно пространство включва сгъваеми компоненти за свързване на вътрешните и външни пространствата. Вътре има около 7 квадрата главна спалня и детска спалня с площ около 5 квадрата, всяка от които се отваря навън чрез врата в пълен размер.


Трапезарията в кухнята служи и като допълнително легло. Банята включва тоалетна, мивка, душ и компактна пералня. Ротационен прозорец-балон предлага забавен начин да погледнете навън, а розовите прозорци по покривите на спалните позволяват контрол на интензивността на слънчевата светлина вътре.


„Green Cat Technologies“ отбелязва, че sCarabane може да не е напълно самостоятелна навсякъде – това все пак зависи от времето и географското местоположение. Казват, че потребителите все пак се нуждаят от бутилка газ за готвене. Караваната все още е в процес на разработване и в нея се предвижда да има и система за събиране на дъждовна вода и системи за филтриране на водата.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв