06.12.2017 10:57

Свойство на графена обещава чиста енергия

Видян 1648 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новооткрито свойство на графена го прави годен за използване като източник на „безкрайна чиста енергия“, твърдят физици от университета в Арканзас.


Докато изследвали способността на графена да се разклаща и разтърсва, физикът Пол Тибадо и група студенти разкрили неизвестно досега поведение, в което супер-материалът се нагъва и усуква в малки, случайни колебания, позволявайки по този начин да се използва като източник на енергия.


Когато се добавят два електрода от двете страни на леко разклатения лист от графен, се получава слабо напрежение, което може да бъде увеличено за практическо използване чрез наслояване, пише GreenTech.bg.


Откритието е направено в хода на изследване на известната склонност на графена да се разтриса. Това произволно движение на атомите позволява на почти двумерния материал да функционира като 3D материал.


За да изучат особеното поведение на графена, студентите положили листове от материала върху медна решетка и наблюдавали атомното движение чрез сканиращ тунелен микроскоп. Те дори смятали, че няма да научат нищо полезно, спомня си Тибадо за началото на проучването.


Откритият тертип на малките, уж случайни колебания, които обаче водят до драматични промени, е известен като „полет на Леви“. Въпреки че феноменът е наблюдаван по-рано в биологични и климатични проучвания, това е първият случай, в който е засечен на атомно ниво. Тези движения позволяват производството на малко напрежение в графена.


Тибадо смята, че единичен блок графен с размер 10 на 10 микрона може да произведе десет микровата енергия. Макар че това не изглежда много, способността на графена да напластява дори и в малки пространства може да доведе до генериране на електрически заряд, който да се използва за захранване на биоимпланти, например.


Тибадо ще работи съвместно с Американската лаборатория за морски изследвания, за да изследва и развие концепцията с идеята тя да се превърне някой ден в комерсиален продукт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и