16.04.2018 10:54

Данни се крадат и през захранващите кабели

Видян 1653 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Необичаен метод за кражба на данни разработиха изследователи от Университета Бен-Гурион в Негев, Израел. Те твърдят, че потребителските данни могат да бъдат похитени чрез контролирани емисии по електрическата захранваща линия на компютъра.


Статията, публикувана в arxiv.org, описва злонамерен софтуер, който регулира натоварването на централния процесор и създава колебания в електрическия ток, с помощта на които могат да се модулират, кодират, предават и извличат данни.


В зависимост от подхода на атакуващите, данните могат да се извличат със скорост от 10 до 1000 бита в секунда. Скоростта ще бъде по-висока, ако хакерите имат достъп до самата захранваща линия към компютъра (линейно ниво на атака), и по-ниска, ако се включат само към централния панел на електрическата инсталация в сградата (фазово ниво на атака).


Израелските изследователи са разработили хакерска програма PowerHammer, която увеличава натоварването на процесора, избирайки ядра, неизползвани в даден момент за потребителски операции – така се избягва откриването на програмата.


За модулация на данните специалистите използват метод на честотна манипулация, който позволява предаване на честоти с определена амплитуда на колебания, отчитани съответно като 1 и 0.


Данните се модулират, кодират и предават чрез текущите колебания на тока, а след това се разпространяват през електропроводните линии. Този феномен е известен като „контролирани емисии“, поясняват изследователите.


И при двата сценария на атака (линейна и фазова) изследователите измерват емисиите и след това декодират извлечените данни. Те са създали схеми за модулация и кодиране, заедно с протокол за предаване, техники за извличане на данните, както и набор от отбранителни контрамерки.


Източник: Technews.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец