Свързани новини

24.04.2018 18:09

3,5 млн. лв. годишно плащаме след показни арести

Видян 2397 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шумните спец акции на полицията, прокуратурата и други служби у нас често се разминават с основните правни норми, свързани правата на човека. Предполагаемите извършители все по-често търсят правата си на международно ниво. В крайна сметка, тези ефирни зрелища се заплащат солено от данъкоплатците. Така култовата реплика "Аз ги хващам, те ги пускат", се трансформира в: "Аз ги хващам, вие им плащайте", пише в доклад на Института за пазарна икономика.


Санкциите на органите на реда не рядко надвишават допустимото от закона, като обвиняемите се превръщат в потърпевши. Това ги кара да търсят и да намират закрила в Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ). Съдът се базира на принципите заложение в  Европейската конвенция за правата на човека, която е приета от Българи през 1992 г. Според документа всеки човек има право да съди държавата си, когато тя се отнася зле с него.


Показните мега акции станаха норма още от времето на кабинета Борисов-1. Тези 10-минутни зрелища обаче струват много пари на държавата, която финансираме с данъците си. Така Октоподът и други изпълнения на Цветан Цветанов като вътрешен министър струваха на страната ни 222 828 евро или 436 472 лв. Това е цената за 7 зрелищни ареста или по 63 000 лева за полицейски екшън от 5-10 минути. Тук са имената на Гуцанови, Алексей Петров, Тони Костадинов, Попови и други. Може да се окаже, че и това не е всичко. След проточило се дело СГС реши, че бившият министър Николай Цонев, който също претърпя брутален арест трябва да получи 100 хил. лв.


Вече може да бъде направена междинна равносметка. От 2012 г. насам министърът на правосъдието представя за одобрение годишен доклад за изпълнението на решенията на ЕСПЧ срещу България. Последният отчет е приет от действащото 44-то НС през февруари 2018 г. и отчита състоянието на делата за 2016 г. 960 100 евро или 1 877 800 лв. са плащанията по казусите, за които държавата се е споразумяла; 854 800 евро или 1 671 800 лв. са плащанията, на база на осъдителни решения или 3 549 600 лв. общо.


За разлика от спец акциите, осъдителните решения на ЕСПЧ срещу държавата ни са придружени от оглушително политическо мълчание.


Към тези суми трябва да добавим и разходите по техническото обслужване на кампаниите - струпването на 10-15 автомобила на епизод, възнаграждения за служителите, предварителни тренировки, среднощни оперативки и не на последно място – изгубения личен авторитет на служителите плюс извънредният им труд. Въпреки всички жертви и средства, редовно проличава лошата подготовка. Веднъж баретите дори нахлуха на погрешен адрес, закопчаха и арестуваха певеца Касимир Аврамов. За сметка на това мега шоуто документира всичко и предоставя материали, които да послужат за осъдителните решения на Европейския съд.


По всичко личи, че съвсем скоро страната ни ще трябва да изплаща нова сума. Един от последните примери за безцеремонен публичен арест, придружен от погазване на личното достойнство е този на кметицата на столичния район Младост - Десислава Иванчева. Арестът се състоя само дни преди доклада на Държавния департамент на САЩ, посветен на спазването на човешките права. Докладът акцентира вниманието си върху арестите и полицейския произвол в България.


В случая с Иванчева беше нагледно погазено основното гражданско право, според което никой да не може да бъде подложен на нечовешко или унизително отношение. Нарушено е и правото на всеки гражданин да упражни и правото си на защита - да се защитава лично или да ползва адвокат по свой избор, което не беше направено. Кметът на Младост има всички основания да поиска и да получи защита и компенсации в ЕСПЧ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне