Свързани новини

02.05.2018 16:40

16,10% сме усвоили от еврофондовете на 5-ата година, ЕК реже 7% кохезионните и 5% агросубсидиите

Видян 4552 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия обяви очакваните съкращения на бюджета за следващия програмен период 2021 – 2027 година, които са орязване със 7% на кохезионните фондове, с 5% на селскостопанските субсидии, с 4% на директните плащания, при увеличаване на 1,1% от БВП на членския внос на страните. Добрата новина е удвояването на средствата по образователната програма Еразъм. ЕК предлага санкции с рязане на фондове при недобро правосъдие и корупция в държавите, каквото е положението при нас. Това означава вдигане на членския внос със 100 млн. лв. годишно и загуба на стотици милиони от другите пера, плюс шанс да ни натискат с други глоби.


Българската позиция за ненамаляване обаче е трудно защитима, защото ние сме твърде зле с усвояването на средствата по еврофондовете на петата от седемте им години от актуалния период 2014-2020. Към 2 май 2018 г. реално изплатените средства са 16,10 %. От общо 23 681 670 800, 58 лв. за усвояване, сме взели 3 813 864 220,12 лв. според официалните данни на правителството.


Най-зле е земеделската програма ПРСР, както 19 минути многократно прогнозира при назначаването на европейски доказания като нежелан партньор за фондовете Румен Порожанов. Числата: усвояване 5,32% на петата година от програмния период. Най-неприятното е, че тя е с най-голямата сума от всички фондове – от 5 969 106 281,33 лв. сме получили едва 317 723 889,77 лв., като в това число е и националното съфинансиране. ЕС не ще да ни дава пари след доказаните злоупотреби с купуване на яхти, самолети и къщи за тъщи с европари в миналия период при Порожанов като шеф на Фонд Земеделие, който разпределя въпросните средства, както и с изхвърлянето на над 400 млн.лв. за селски стадиони, които никой не използва, но с тях се правят изборни кампании.


Не са далеч от дъното и други големи програми като Околна среда, където неадекватният министър Нено Димов постига 6,83% усвояване при 3,463 млрд. лв. на разположение и огромни екопроблеми в страната.


Смешно е, но е и показателно, че точно програмата Държавно управление също е двойкаджийска – 7,98% усвояване. И ще попитате за електгронно правителство? По-добре недейте!


Добрите новини отново идват от просветата. Само за година новият министър Красимир Вълчев осигури скок от нулевото усвояване при Кунева (0,07%) до 12,30 на сто. Напомняме, че програмата Наука и образование за интелигентен растеж е нова за периода. Парите преди това бяха разделени на 3 в различни други ведомства, които бяха посредници и създаваха немалки проблеми, като двигател на промяната беше сегашният министър – през 2014 г. главен секратар на МОН, заедно с тогавашния вицепремиер Златанова.


Отличник с невероятните 93,47% усвояване е програмата Инициатива за малки и средни предприятия. По неизвестни причини обаче нейната ръководителка беше принудена да напусне Министерството на икономиката, а именно управлението й в сътрудничество с банките и частния бизнес създаде възможност за феноменалния резултат – 6 пъти по-висок от средния за страната от 16%.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец