Свързани новини

03.05.2018 16:42

Токът ни е по-скъп, отколкото в Скандинавия, Прибалтика и Германия, пресметна ЕК

Видян 2508 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-евтината електроенергия в Европейския съюз по цени на едро през четвъртото тримесечие е в най-богатите - Скандинавските страни, показва статистиката на Генерална дирекция Енергетика„ към Европейската комисия. На обратния полюс е Южна Европа - цената е най-висока в Италия, Португалия, Гърция и Испания.


Данните на ЕК за България показват, че през четвъртото тримесечие на 2017 година цената на едро на електроенергията в България е 40,70 евро за мегаватчас.


За сравнение, цената в Дания, Швеция и Финландия е в диапазона 30,50-33 евро за мегаватчас. Ниска е цената и в най-голямата европейска икономика Германия - 33,90 евро за мегаватчас. В същото време в Италия за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро, а в Гърция и Португалия - 60,50 евро. В Прибалтийските страни са в положение на нетен вносител на електроенергия, но цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас, показват още данните на ЕК.


В Румъния цената на едро на тока е 47,60 евро за мегаватчас.


Преди дни Електроенергийният системен оператор (ЕСО) публикува данни, от които е видно съживяване на износа на електроенергия в последните месеци. Тенденцията е видна от края на 2017 година и продължава и до края на април. По-високите цени в съседните държави може да даде едно от обясненията на този ръст. От друга страна трябва да бъде взето предвид и спирането на износа в началото на 2017 година, което също се отразява на статистиката.


Във Франция цената е 57,40 евро за мегаватчас, става ясно още от доклада. В края на миналата година част от ядрените централи на страната бяха затворени заради планови ремонти и наредените извънредни проверки за сигурност от страна на регулаторния орган в страната. Така страната е внасяла електронерегия.


Централите постепенно се включват отново в системата към края на 2017 година и това ще бъде отразено в цената на тока през следващите месеци, допълват експертите на Брюксел.


От доклада на ЕК е видно, че през последните три месеца на 2017 година цената на електроенергията в Европа се повишава навсякъде.


Според анализа на експертите в страните, в които има по-добра свързаност на енергийните системи цената на електроенергията е по-конкурентна. В страни като Гърция и Италия, които остават относително изолирани цената е по-висока. Италия е и нетен вносител на електроенергия, което също е фактор за най-високата цена на електроенергията в Европа в края на 2017 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни