Свързани новини

08.05.2018 18:25

Блокада с тирове посреща евролидерите

Видян 2122 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предложеният от френския президент Еманюел Макрон пакет за мобилност провокира българските транспортни фирми да подготвят протест на 16 и 17 май. Срещата на лидерите на ЕС в София ще премине на фона на демонстрации пред пред НДК и резиденция Бояна. Обмисля се пакет от действия включително блокиране на заводи на чуждестранни инвеститори. Превозвачите са готови да затворят и границите.


От транспортния бранш са категорични, че планираните евромерки са пагубни за сектора и голяма част от фирмите ще фалират.  Шофьорите за категорични, че Законът Макрон показва двойните стандарти на ЕС.


Във връзка с недоволството на превозвачите премиерът Бойко Борисов, който миналото лято прие Макрон и идеите му, като твърдеше, че те не вредят на нашите интереси. Сега свика на спешна среща представители на бранша и транспортния министър  Ивайло Московски. От транспортния сектор уточниха на пресконференция след разговора, че недоволството е насочено към европейското законодателство и именно заради това бунтът ще ще се проведе със Съвета на ЕС.


"От името на бранша искам да потвърдя, че получихме безрезервна подкрепа от страна на министър-председателя, както и на нашия ресорен министър”, заяви един Христо Христо – собственик на транспортна фирма.


Част от заложените изисквания в пакета за мобилност са шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици. Опасенията на превозвачите са, че ако минат предложенията, те ще са принудени да работят в чужбина.


Целта на протеста е да се демонстрира, че всеки в Европа има право да прави бизнес на територията на друга страна от ЕС, уточниха шофьорите.  Освен това е предвидено след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите и 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел. Председателят на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев коментира пред БТВ, че новият това ще повлияе пагубно на оборота, ще се стигне и до масови фалити на фирми. "Българският транспортен бизнес ще бъде унищожен, това ще бъде удар за икономиката", обясни Арабаджиев.


Въпреки изразената подкрепа за протеста ресорният министър Московски обяви, че „кабинетът застава зад пакета за мобилност", но увери, че всички интереси ще бъдат защитени. Преди дни Московски обяви, че ще застане в подкрепа на българския транспортен бранш и заплаши с оставката си.


"Ако силово ми дадат да вкарам текстове, които са против българския транспортен бранш, ще стана и ще напусна", закани се той. Припомяне, че тази седмица се навършват точно 100 дни след инцидент, при който загина 4-годишният син на министъра, вероятно управлявал машината. Оттогава се очакваше Московски да напусне поста си заради допускане убийство по непредпазливост.


В сряда и четвъртък предстои среща на Борисов с Макрон и Меркел, където ще се постави темата. „Предстоят ни много тежки дебати. Франция демонстративно блокира разговорите”, уточни Московски. От своя страна Борисов  дори е обещал да осигури и среща с еврокомисаря по транспорт с представители на бранша.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей