Свързани новини

14.05.2018 09:33

САЩ и Европа обезсмислиха срещата в София

Видян 3097 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Срещата в София ЕС - Западни Балкани тази седмица, която Испания бойкотира, става още безсмислена, след като през уикенда във Вашингтон се постигна съгласувано предложение по най-спорната тема в региона. Офертата е Сърбия да влезе в Съюза, „като му дойде времето”, т.е. „някога, но не сега”, а Косово да се включи само в ООН. Важно е да се подчертае, че освен САЩ, 4 ключови европейски държави – най-големите икономики в Евросъюза Германия, Франция, Великобритания и Италия всъщност са авторите на предложението. Като прибавим петата Испания, която отказва да признае изобщо Косово, поради което премиерът й заяви, че няма да легитимира една псевдодържава с присъствието си и няма да подпише обща декларация в София, всичките салтанати у нас на 17 май изглеждат формално събиране, за което обаче като върхово събитие от българското европредседателство се трошат немалко милиони от джоба на българския данъкоплатец. Напомняме, че от останалите държави в ЕС, които не признават Косово за държава, Словакия също изказа забележки, но засега не се е отказала да подпише декларация, а съседките ни Гърция и Румъния и Кипър засега мълчат.


Това е достатъчен коментар и за професионализма на външния министър Екатерина Захариева, вицепремиер, който пряко отговаря за европредседателството и движи именно комуникациите по него, която заяви, че нямало никакви проблеми по въпроса с Косово. Очевидна лъжа, която направо разяри Мадрид.


Все още сделката не е потвърдена като приета от Белград и Прищина, заради която на Сърбия досега се отказваше да влезе в преговори за евентуално еврочленство с евентуален хоризонт на присъединяване през 2025 г. Само напомняме, че нашите преговори за присъединяване се проточиха от 1999 г. до 1 януари 2007 г., когато станахме 26-ите в ЕС. При това, без да имаме спорни въпроси с други държави, а Сърбия има проблеми и с Босна и Херцеговина, където държи своя автономия.


Голям проблем пред приемането на сделката е изключването от формата на договарящите се на Русия, а именно в навечерието на сбирката във Вашингтон сръбският президент Вучич показно присъства на военния парад в Москва на 9 май.


„Лош договор би бил подялба на Косово и нещо като Република Сръбска в Косово”, пишат чуждите медии. Германският канцлер Ангела Меркел вече два пъти кани в кабинета си сръбския президент Александър Вучич, а миналата сряда се срещна и с косовския президент Хашим Тачи. Смята се, че темата ще бъде сред обсъжданите на срещата й с Путин на 18 май в Сочи, за където ще пътува от София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв