Свързани новини

15.05.2018 12:02

80 млн. лв. не стигат за онколекарства

Видян 2227 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се очертава 80 млн. лв. дефицит за лекарства за лечение на онкологични заболявания в болнични условия до края на годината. Поредната дупка в НЗОК се появи въпреки допълнителните 500 млн.лв. за здраве в хазната за 2018 г. Недостигът се очертава за ноември и декември, а причините за него са свързани с обхващането на лекарства за повече болни през тази година, обясни пред БНР председателят на Надзорния съвет на Касата Жени Начева.


"Не е я ясен размерът на преразхода, който ще се породи от заплащането на новите лекарствени продукти, които за първи път тази година ще се появят за заплащане”, заяви Начева. По думите и обаче всички фирми-притежатели на разрешение за употреба категорично отбелязаха, че пациентите ще получат необходимите лекарствени продукти, което трябва да реши въпроса преди да се намерят средства.


В случай, че някоя от фирмите, които разпространяват животоспасяващите лекарства откаже да ги предостави в аванс, то онкоболните ще трябва сами да заплащат внушителните суми. Според новия Рамков договор и парите, които  касата отпуска за медицински изделия са намалени, като пациентите вече неминуемо трябва да доплащат от своя джоб. И това въпреки допълнителните 500 млн.лв. за здраве през 2018г.


Вече са известни три случая на починали пациентки заради преструктурирането на бюджета на НЗОК. Жените не са имали възможност да компенсират значителната парична разлика за своя сметка.


Една от основните причини за преразпределяне на бюджета трябва да са задълженията на НЗОК към чуждестранните болници. В началото на годината нашумя въпроса за задълженията на касата, които възлизат на 271 млн.лв, като 133 млн. лв. от тях са просрочени дългове. По-рано от здравното министерство твърдяха, че НЗОК дължи едва 7.6 млн.лв.


На последното заседание на Надзорния съвет стана ясно, че НЗОК ще изплати в пълен размер предвидените в плана средства към немските здравноосигурителни фондове – в размер на 35 млн. лв. Средствата, планирани за заплащане на неприключени суми по искове от други държави членки на ЕС, са в размер на 68 300 хил. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв