Свързани новини

16.05.2018 12:15

Зам.-министър: Ничий арест няма да остане скрит

Видян 1392 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Ничий арест няма да бъде скрит. Това е заявил пред lex.bg зам-минстърът на правосъдието Евгени Стоянов по повод последните предложения за промени в НПК, написани от ведомството. Според тях при арест прокурорът ще има правомощие да откаже уведомяването на лице, посочено от задържания, ако това ще създаде пречки за разследването или ще създаде друга опасност. Уведомяването ще се отлага за срок до 48 часа. Тази мярка не засяга адвокати. Това означава, че на арестуван, независимо за какво престъпление, може да бъде забранено да се обади дори на семейството си. Преди две години скандалната законова поправка не мина, като тогава дори прокуратурата беше против.


„Ничий арест няма да остане скрит, просто се дава възможност по преценка на прокурора, при това подлежаща на съдебен контрол, уведомяването на конкретно лице за задържането да бъде отложено с 48 часа. На негово място задържаният може да посочи друг, който да бъде уведомен”, заяви Стоянов.


С промените в НПК в нашето законодателство се транспонира европейска директива, каза още Стоянов. В нея също е предвидена временна забрана за уведомяване на конкретно лице. „Предложеният срок от 48 часа е съобразен с българското наказателнопроцесуално право. Взет е предвид текстът от НПК, който определя, че прокурорът има правомощието, само при необходимост, да постанови задържане на обвиняемия за срок до 72 часа с цел довеждането пред съд на задържания”, обясни зам.-министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.