Свързани новини

18.05.2018 10:05

Каракачанов: Илинденска Македония е едно от имената, за което има съгласие

Видян 1751 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Илинденска Македония е едно от възможните имена за Македония, което е било обсъждано вчера между лидерите на Македония и Гърция.


Илинденска Македония съм чул, също и Вардарска, Северна. Илинденското въстание е едно българско въстание, част от общата ни история, посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на „Тази сутрин”.


Според него двете страни са стигнали „на една ръка разстояние”. Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония, каза той.


Важното е този изкуствен спор за името да приключи, спъва Македония за еврочленството. В България живеят повече хора с произход Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани, както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора, каза министърът.


За срещата за Западните Балкани са се събрали несъбираеми неща – косовски президент и сръбски президент, гръцки и македонски държавни глави -  водят разговори помежду си. България е един от факторите за стабилност на Балканите, категоричен е той.


Каракачанов изрази силното си възмущение от промените, засягащи българския транспортен бранш.


„Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт – като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго - търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС не ни прави мълчаливи папагали”, заяви той.


По думите му трябва ясно и грубо да защитаваме интересите си. Ако превозвачи фалират и оставят десетки хиляди шофьори без работа, те ще бъдат наети от други фирми и ще плащат данъци в други държави.


„Още миналата година въпросът беше обсъждан с Макрон. Но когато си коректен те смятат за будала, а като се опъваш като Орбан май повече те уважават”, заяви министърът.


Според него е било важно, че Макрон и Меркел са видели тировете по „Цариградско шосе” и са добили реална представа за проблема, а не просто статистика.


По повод решението на Светия синод български духовници да не участват в съвместно честване с македонската църква на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия, Каракачанов посочи, че това е решение дошло от външни фактори и личностни конфликти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Легенда, позната на киноманите по цял ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и