Свързани новини

30.05.2018 10:05

Скопие и Атина се разбраха за Република северна Македония

Видян 1519 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Република северна Македония е най-вероятното наименование, за което двамата външни министри Никола Димитров и Никос Кодзияс се договориха при последната си среща. Това съобщи македонската телевизия "Телма", която се позовава на дипломатически източници, пише БГНЕС.


Двамата министри са одобрили и конкретен план от 11 точки за окончателно разрешаване на спора за името. Планът се очаква да бъде одобрен от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в телефонен разговор между двамата. След това двамата министър-председатели ще организират среща в Преспа, на която и официално ще представят Споразумението.


Дипломатическите източници твърдят пред "Телма", че през месец юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за членство в ЕС. Планът предвижда на 8 септември в Република Македония да се проведе и референдум за одобрение на новото име.


"Днес опозиционната Нова демокрация на практика призна, че е постигнато споразумение чрез призива си до премиера Алексис Ципрас да не приема договора, който ще позволи на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС", подчертава "Телма".


Планът бе оповестен и от гръцките медии, които информират, че след като Споразумението бъде одобрено, Зоран Заев ще трябва да го представи в Народното събрание и да получи подкрепа с обикновено мнозинство.


След това на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а на 11 юли в Брюксел ще получи и официална покана за членство в НАТО по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт. След провеждането на референдума и приемането на промените в Конституцията на Република Македония споразумението ще бъде внесено и в гръцкия парламент за ратификация.


Източник: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на