Свързани новини

04.06.2018 15:17

Юнкер и Виена: Може да махнем санкциите срещу Русия

Видян 1356 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Настана време Европейският съюз да прекрати санкциите срещу Русия, след като САЩ въведоха мита за стоманата и алуминия”, заяви австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе в интервю за неделното издание на най-четения вестник в страната Остерайх. "Винаги съм предупреждавал да не тикаме Русия в ръцете на Китай. Настана време да прекратим злощастните санкции и да нормализираме икономическите си отношения с Русия", изтъква той при новите отношения със САЩ.


Днес Путин пристига във Виена, откъдето заминава на визита в Китай, съчетана със сесията на организацията на Шанхайското икономическо сътрудничество – съюз на азиатските икономики, доминиран от Москва и Пекин, насочен срещу САЩ. Китай, също като ЕС е жертва на непремерената политика на търговски войни на Тръмп. На 1 юни САЩ въведоха мита за внос на стомана (25%) и алуминий (10%) от Евросоюза, Канада и Мексико, каквито вече има за КНР. Президентът Доналд Тръмп заяви в събота, че не се плаши от търговска война със съюзниците си. Австрийският икономически институт е изчислил за своето правителство, че санкциите срещу Русия са му донесли 2,1 млрд.евро загуби за 3 г. Преодоляването им ще бъде основна тема на срещата на Путин с канцлера Курц във Виена.


Той има и гръб, тъй като новото италианско правителство на Лигата и 5 звезди също поиска махане на санкциите.


Даже председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви за необходимостта „да се прекрати очернянето на Москва”, чийто президент нарича „скъп приятел”.  „Трябва да възстановим връзките с Русия, които сега са твърде незадоволителни. Да имаме предвид, че съвкупната територия на ЕС е 5,5 млн. кв.км, а на Русия е 70,5 млн.кв. км”


Руската РИА Новости разказва нещо неизвестно у нас: на срещата на ЕС в София на 16 май лидерите са били съгласни да увеличат вноса на енергоресурси от САЩ, дори на известно преразглеждане на ядрената сделка с Иран, но след като Вашингтон не се е трогнал от тези отстъпки и не е пожелал да отмени митата за внос на алуминий, които удрят пряко автопроизводителите – гръбнака на евроикономиката, са взели решение да се обърнат към Москва.


Според руснаците шансът за затопляне на отношенията е до края на годината, тъй като санкциите към Иран са на пакети през август и ноември, а после предстоят парламентарни избори в САЩ, което значи, че Тръмп едва ли ще смекчи натиска си, защото това би отслабило позициите му.


Според Москва европейското желание за сътрудничество ще си проличи по предстоящите преговори на т.нар. Нормандска четворка за Украйна. Именно Киев стана причина за налагането на санкциите.


За това как Путин ще се държи може да служи като пример отношението, с което беше посрещнат и беше изпратен от Кремъл премиерът Борисов, който е глава на кабинета на ротационния председател на ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху