Свързани новини

13.06.2018 10:46

България приема името Република Северна Македония

Видян 1617 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името. Това обявиха от пресцентъра на външното ни ведомство, след като преди минути македонският премиер Зоран Заев съобщи, че се е договорил с гръцкия си колега Алексис Ципрас за новото име на бившата югославска република - Република Северна Македония.


"Република България е признала Република Македония с конституционното й име още януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност.


МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени" - коментираха от министерството на външните ни работи.


От ведомството посочват още, че с постигнатата договореност между Гърция и Македония се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на западната ни съседка - "това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване".


Имаме историческо, вековно решение. Няма вече БЮРМ. Македонският език, македонският народ остават защитени завинаги, заяви македонският премиер Зоран Заев на пресконференция в сградата на правителството в Скопие тази вечер.


Предложението за новото име обаче трябва да гласувано на референдум в Македония - той ще проведе през есента. Ако името Република Северна Македония бъде одобрено на референдума, следващата стъпка е на гръцкия парламент - той трябва да ратифицира договора между Атина и Скопие и даде зелена светлина за членството на Македония в НАТО.


Република Северна Македония - име за всеобща употреба, с македонски език и македонска идентичност - това съдържа споразумението, което трябва да подпишат Атина и Скопие. В новите документи за самоличност на македонците ще пише: "македонец - гражданин на Република Северна Македония."


 


Източник: "Епицентър"


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец