Свързани новини

14.06.2018 13:16

НС бламира Симеонов, провал в интеграцията на ромите, заявиха от БСП

Видян 2354 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Парламентът констатира провал в политиката на интеграция на ромите и бламира вицепремиера Валери Симеонов. Това каза заместник-председателят на ПГ на БСП за България Антон Кутев по време на брифинг в Народното събрание във връзка с отхвърления мониторингов доклад за 2017 г. по Националната стратегия за интеграция на ромите, предаде Фокус. Според Кутев Валери Симеонов е бламиран освен от Народното събрание и от Обединени патриоти.


Кутев посочи, че Народното събрание е отхвърлило доклада за стратегията. „Въпреки опитите дебатът да бъде профанизиран на момента, групата на БСП успяхме да постигнем малко здрав разум в колегите, които гласуваха против този доклад. Става дума за провал в политиката за интеграция на ромите в последните няколко години. Още нещо, което е много важно. НС бламира вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за тази политика в момента“, заяви Антон Кутев.


 "Както Бисер Петков подаде оставка заради нерешения проблем с хората с увреждания, може би така трябва да постъпи и Валери Симеонов", заяви народният представител от ПГ на БСП за България Георги Гьоков. „Както беше достойна постъпкатa на министъра на труда и социалната политика с оставка, може би трябва така да постъпи и вицепремиера Валери Симеонов“, каза Гьоков. Той заяви, че не твърди, че БСП иска неговата оставка, а че така трябва да постъпи един достоен човек. „Следващата седмица ще поискаме оставката на цялото правителство“, допълни депутатът от БСП.


 „За“ мониторинговия доклад гласуваха 83 народни представители, „против“ - 68 и „въздържали се“ – 17, с което докладът бе отхвърлен. Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г. е приета с решение на Народното събрание от 1 март 2012 г. и ежегодно се отчита нейното изпълнение. В областта на заетостта общините отчитат в доклада висок процент на безработица сред населението от ромски произход, следствие на ниското образователно и квалификационно ниво, висок процент на безработните роми сред продължително безработните, водещо до липсата на мотивация за ежедневна работа и на трудови навици и дисциплина. Те отчитат, че липсата на образование при част от ромите и липсата на грамотност, са сериозна пречка за реализирането им на пазара на труда. В областта на жилищните условия общините отчитат, че незаконното застрояване е един от най-големите проблеми, пред които са изправени администрациите. В областта на културата се отчита, че общините съдействат за отбелязването на Международния ден на ромите, фестивали и други прояви, свързани със съхранението на ромската култура и традиции. Според доклада ромите се включват в културния живот на общините, участват в концерти, посветени на различни празници и в провеждането на изложби и конкурси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на