Свързани новини

18.06.2018 09:29

Тръмп: Крим е Русия

Видян 2432 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил пред лидерите на страните от Г-7, че Крим принадлежи на Русия, съобщава BuzzFeed News, като се позовава на дипломатически източник, присъствал на формата. Тръмп смята Крим за руски, защото "всеки, който живее там, говори руски език". Изданието отбелязва, че засега не е ясно дали изявленията на Тръмп са сигнал за отклонение от настоящата външна политика на САЩ. Новината не беше опровергана, след като обиколи световните медии. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс отказа коментар.


Дипломатическият източник също така разкрил, че Тръмп е поставил под въпрос подкрепата, която лидерите на Г-7 оказват на властите в Киев, като подчертал, че "Украйна е една от най-корумпираните страни в света".


Миналата седмица американският лидер е заявил, че неговият предшественик Барак Обама е "допуснал анексирането на Крим” от Русия.


"Трябва да попитате президента Обама, защото той е този, който допусна Крим да бъде анексиран. (...) Обама може да говори всичко, което иска, но той е този, който позволи на Русия да анексира Крим. Аз щях да имам съвсем друго отношение", подчертал американският държавен глава.


Лидерите на Г-7 посветиха общо четвърт от времето си на руската тема. Преди изказването си за Крим Доналд Тръмп няколко пъти призовал за връщане на масата на преговорите с Русия и заяви, че тя трябва да бъде върната в Голямата осморка (Г-8). Подобно становище само по себе си е  силен сигнал за принципна промяна на позицията по Кримския въпрос. Възстановяването на формата Г-8 би означавало фактическо признаване на сегашния статут на Крим като руска територия. Припомняме, че Русия беше изключена от осмицата именно заради събитията в Крим.


На срещата на Г-7 в канадския град Ла Малбе Тръмп даде ясен сигнал, че вижда в Русия равнопоставен играч, с когото трябва да се води диалог. „Откакто Западът обърна гръб на Русия – стана ясно, че без нея не могат да бъдат решавани най-важните световни въпроси”, призна самият Тръмп след срещата си със севернокорейският лидер Ким Чен Ун пред Fox News.


От друга страна, на самият американският президент за пореден път демонстрира, че вижда в европейските лидери второстепенни герои на международната арена. Изказването за Крим не е само лоша новина за Киев, но и сигнал, че Америка обръша гръб на понятието колективен Запад. За САЩ общата политика вече не означава нищо, щом става въпрос за лични интереси.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови