Свързани новини

20.06.2018 09:32

Близки на загиналите в Горни Лом съдят България в Страсбург

Видян 1898 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близки на загиналите при трагедията в завод Миджур ще съдят България в Страсбург. Тогава при взрива в Горни лом загинаха 15 души.


Трагедията ме мобилизира, дадох дума пред паметта на сина си да търся истината, каза пред бТВ Димитър Димитров, баща на загиналия при взрива по време на утилизация на противопехотни мини 26-годишен Михаил. Той разкри, че води собствено разследване. Димитров разказа, че е внесъл документи, доказващи нарушения на високо държавно ниво, които окръжният съд не е взел предвид. Почерненият баща ще съди България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.


Четири години след взрива в завод Миджур Окръжният съд във Видин обяви и четиримата обвиняеми за невинни. Цехът за утилизация гръмна на 1 октомври 2014 г. Опустошението беше толкова голямо, че загиналите не можеха да бъдат разпознати.


Обвиняеми за смъртта на 15-те души бяха бившият собственик на завода Валери Митков и служителката по безопасността на труда Палма Иванова. Митков получи обвинения като проектант на взривилия се цех. Разследващите твърдяха, че той е допуснал пропуски при проектирането, довели до смъртта на работниците. При взрива загина и неговият син. Митков бе обвинен в причиняване на смърт заради немарливо изпълнение на задължения. Същото обвинение имаше и Иванова.


Бившият шеф на служба Контрол на общоопасните средства (КОС) в МВР Божидар Василев и някогашният директор на Международно контролирана търговия и сигурност в икономическото министерство Ивелина Бахчеванова бяха обвинени в длъжностни престъпления. Според разследващите Бахчеванова е предложила на комисията в икономическото министерство да даде разрешение за вноса на мините, без Митков да е представил всички необходими документи. Бившият шеф на КОС Василев пък е дал разрешение боеприпасите да се унищожават чрез утилизация, въпреки че според закона това трябва да става с взривяване.


Следствието установи, че противопехотните мини, внесени от Гърция, защото никоя друга държава не ги е искала, са били разбивани с медни и дървени чукове, а на работа са приемани хора, без да преминат дори елементарно обучение. Работниците не са работили в отделни бронирани кабини, а в общо помещение. Експертизите по делото стигнаха до извода, че взривът е бил неизбежен и е бил само въпрос на време при тези методи на работа. Въпреки това виновен няма. Изглежда, че според съда загиналите сами са виновни за трагичната си участ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху