Свързани новини

20.06.2018 13:31

Огромен канал ще отдели Саудитска Арабия от Катар, емирството става остров

Видян 1869 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Саудитска Арабия ще проведе търг между чуждестранни инженерни фирми, за да изкопае огромен канал, който ще я отдели от Катар и на практика ще превърне емирството в остров, предаде RT. 5 компании са изразили желание да участват в търга на 25 юни. Победителят в наддаването, който ще бъде обявен в рамките на 3 месеца, веднага ще започне изграждането на канала. Риад планира каналът Salwa да бъде изкопан в рамките на 1 година, за да се създаде водна преграда между него и Катар, тъй като отношенията между двете страни продължават да се влошават. Новият воден път ще бъде 60 километра дължина и 200 метра широчина. Очакваните разходи са на стойност 2.8 милиарда саудитски риали (около 746 милиона долара). Луксозни хотели и частни вили с мостове за яхти ще бъдат построени на брега, както и друга инфраструктура за отдих и водни спортове. Каналът също ще има 3 морски пристанища, способни да приемат големи круизни лайнери.


Преди година Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет обвиниха Катар, че "подкрепя тероризма" и се намесва в делата на други народи в региона. Дипломатическите отношения бяха прекратени, а арабските държави наложиха търговска блокада срещу Доха.

Саудитците и техните съюзници също поставиха ултиматум, заплашвайки да запазят икономическия натиск, докато Катар се съгласи да затвори държавния си телевизионен оператор Ал Джазира, да изгони турските войски от своята територия, намали връзките си с Иран и ограничи отношенията с Мюсюлманско братство. Доха обаче отхвърли исканията като "нереалистични" и продължи да търси по-тесни отношения с Техеран и Анкара.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв