Свързани новини

21.06.2018 15:36

БНБ: 5 бг банки зад Гинка

Видян 4375 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската народна банка, макар и с голямо закъснение, удостои парламентарната анкетна комисия по сделката с ЧЕЗ с отговор за евентуалото участие на бг банки в подкрепа на Гинка Върбакова и нейната фирма Инерком за закупуване на ЕРП-то. Въпреки че никоя финансова институция не си призна подобно нещо, като само една не отрече, без да потвърждава съпричастност, ето каква е истината според документите на БНБ:


„Една от регистрираните у нас банки е декларирала, че в полза на едно от дружествата в ЧЕЗ Груп има издадена банкова гаранция за участие в процедурата по продажба на  активите на групата в Република България. Банковата гаранция е обезпечена с парични средства по сметка на наредителя.


Други 4 кредитни институции са заявявали интерес за потенциално участие в евентуална сделка по придобиване на активите на ЧЕЗ в България".


Това се казва в писмо на Българската народна банка до Народното събрание  в отговор на настояването на депутатите - веднъж скрепено с решение на пленарната зала и веднъж - с писмо от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, да получат информация за източниците на финансиране на фирмата Инерком, която иска да купи активите на ЧЕЗ Груп в у нас, припомня Клуб Z.


На 25 май централната ни банка е отправила „запитвания”. Те са изпратени до общо 21 кредитни институции, регистрирани в България, както и до управителите на клонове на чуждестранни банки. Отговори са получени от всички 21 кредитни институции и 4 клона на чуждестранни банки, става ясно от писмото на Димитър Радев.


Кои са банките и какви точно са техните ангажименти БНБ съзнателно укрива от народните представители и от обществото. Оттам се позовават на Закона за кредитните институции и на европейски регламенти, които не позволявали да огласяват повече от изложеното по-горе. Дори пред Народното събрание, както става ясно от писмото.


В Конституцията на България обаче изрично е написано, че Банката, като всеки друг, Е ДЛЪЖНА да предоставя всякаква информация на висшата институция в парламентарната република.


И по закон народните представители имат достъп до класифицирана информация, затова парламентът има и секретно деловодство.


Междувременно КЗК, управлявана от бивш зам.-кмет на София и майка на виден депутат от ГЕРБ, също в нарушение на срока по закон, все още не се е произнесла по запитването за сделка между Инерком и ЧЕЗ България. Няма дори започнато производство по тази концентрация.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален