Свързани новини

25.06.2018 09:36

Ердоган обяви победа на изборите в Турция

Видян 2474 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Реджеп Ердоган печели президентските избори в Турция на първи тур. Пет партии влизат със сигурност в турския парламент, а настоящият президент Реджеп Ердоган е получил „абсолютно мнозинство от гласовете.“ Това заяви председателят на Висшият избирателен съвет Сади Гювен, предаде БНР.

"Победителят от изборите на 24 юни е Турция, турският народ и потиснатите в региона и света", заяви от своя страна турският лидер, който изнесе традиционната след всеки избори реч от балкона на централата на Партията на справедливостта и развитието в Анкара.

Засилване на борбата с ПКК и движението на проповедника Фетуллах Гювен беше един от акцентите, които Ердоган постави. Ердоган се зарече за продължаване на борбата там, където има дори и един превратаджия.

Новият стар турски лидер посочи, че ще побърза да спази дадените обещания и заяви, че с получената от изборите сила ще бъде преследвана целта "Турция 2023 г." През 2023 г. се отбелязва стогодишнината от основаването на Републиката. Годината съвпада и с края на започващия президентски мандат.

Продължаване на борбата с "опекунството" обеща на поддръжниците си турският лидер. С този термин в турската политика се описва намесата в миналото на военните и бюрокрацията в политическия живот.



Към 7 ч. (бълг. време) са обработени 99,6 % от бюлетините

При обработени над 99% от протоколите Реджеп Ердоган печели 52,5% от гласовете, съобщава Анадолската агенция. Втори остава кандидатът на Народнорепубликанската партия Мухарем Индже с 30,5 на сто подкрепа. Малка изненада има с третото място – на него завършва кюрдският кандидат Селяхаттин Демирташ. Той е спечелил доверието на над 8% от избирателите. Така Демирташ изпреварвал Мерал Акшенер, която събра около 7%. Под 1% остават Темел Карамоллаоглу (0,9%) и Догу Перинчек (0,2%).

Партията на справедливостта и развитието е победител и на парламентарните избори. Формацията на Реджеп Ердоган получава 42% доверие. Въпреки социологическите прогнози, изненадващо силно е представянето на Партията на националистическото действие, която печели 11% от гласовете. Така коалицията между двете партии ще има абсолютно мнозинство от около 345 депутати от общо 600.

Втора остава Народнорепубликанската партия с около 150 народни представители. Нейният коалиционен партньор - Добрата партия - печели други около 45 места в турския парламент. Представителство в Меджлиса ще има и определяната като прокюрдска Демократична партия на народите с приблизително 65 места.

В победната си реч в Анкара Ердоган заяви пред привържениците си, че са написали история. Ердоган обеща засилване на борбата с тероризма, бързо изпълнение на целите от партийната програма и връщане на сирийците по домовете им след гарантиране на сигурност в страната.

Ето какво още заяви турският лидер: "Този народ, който вчера с голи ръце спря танковете, хеликоптерите, оръдията, самолетите, оръжията на превратаджиите, днес със същите тези ръце взе независимостта и бъдещето си."
Ердоган посочи, че високата избирателна активност около 90% е урок, тъй като в много развити страни участието на гражданите в избори е значително по-ниско.

Междувременно турската лира се покачи с около 10 куруша и в момента се търгува на нива от около 4 лири и 60 куруша за един долар.


Мухарем Индже призна победата на Ердоган, по-рано от опозицията определиха резултатите като "манипулация"

В съобщение кандидатът за президент на Народнорепубликанската партия Мухарем Индже признава победата на Реджеп Ердоган. Опозиционният кандидат за президент пише, че признава победата, но надпреварата не е била честна и че има какво да каже. Съобщението беше прочетено от популярен телевизионен водещ. Кандидатът на Народнорепубликанската партия допълва, че ще направи изявление по-късно днес. Говорителят на формацията Бюлент Тезджан заяви, че от партията ще продължат да следят резултатите до обявяването на официалните данни от Висшият избирателен съвет. Тезджан благодари на избирателите и на всички, положили усилия за осигуряване на честен вот.

По-рано съпредседателите на Демократичната партия на народите Сезаи Темели и Первин Булдан заявиха, че изборите не са завършени, докато не бъдат обявени окончателните резултати. Те посочиха, че данните, съобщавани от Анадолската агенция и президента Ердоган, са далеч от реалността. Пресконференцията почти не беше отразена от турски медии. Телевизионните канали в Турция системно не отразяват партията заради прокюрдската ѝ ориентация.

По-рано кандидатът за президент на Народнорепубликанската партия Мухарем Индже призова членовете на комисиите и наблюдателите да не напускат до последния момент броенето на гласовете. Той определи като "манипулация" съобщаваните от Анадолската агенция данни. Със същия призив се обърна към привържениците си и лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер.

По думите на говорителя на Народнорепубликанската партия Бюлент Тезджан Анадолската агенция съобщава високи резултати за Реджеп Ердоган, които постепенно спадат, за да деморализира представителите на опозицията при броенето и да спечели време. Той определи това като "пазарлък с възприятията на хората". Въз основа на получените от опозицията протоколи той съобщи следното:

"Следим (броенето) стъпка по стъпка. В нито един момент резултатът на Реджеп Ердоган не превиши 48%."

Цитираните от Бюлент Тезджан резултати обаче не са от представителен за цялата страна брой протоколи. Държавната Анадолска агенция е единствената, която подава информация за резултатите от изборите на другите медии.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и