Свързани новини

28.06.2018 18:06

ПЕС: Зоран Заев и Еди Рама заслужиха европейското бъдеще на страните си

Видян 1456 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Левите правителства в Албания и Македония дадоха шанс на двете страни да получат дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС.


Пътят към членство в ЕС за двете държави е централна тема на координационната среща на левите лидери, която се провежда непосредствено преди Европейския съвет, 28 – 29 юни. В нея участват и премиерът на Македония Зоран Заев, както и гръцкият му колега Алексис Ципрас.


Срещата се провежда след като въшните министрите на ЕС се договориха по-рано тази седмица, че преговорите трябва да стартират през следващата година.


Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви:


„Сериозните усилия на правителствата в Тирана и в Скопие да подготвят страните си за старт на преговорите за присъединяване към ЕС най-накрая дават резултат. Това ще бъде от полза не само за сигурността и стабилността на региона, но и за цяла Европа. "


По отношение на споразумението между премиерите Заев и Ципрас относно името на Македония, Станишев подчерта:


„Гордеем се, че успяхме да подпомогнем постигането на историческото споразумение между двете страни след дългогодишните спорове, включително и посредством домакинството ни на двустранни срещи между Зоран и Алексис, довели до резултат на лидерската ни среща миналия месец в София. Европейската левица е с тях по пътя им към помирението и очакваме споразумението да бъде финализирано така, че бариерите пред членство на Македония в ЕС и НАТО да отпаднат.”


ПЕС е  политическото семейство, което винаги е подкрепяло европейската перспектива на страните от Западните Балкани, включително и чрез организиране на събития и срещи през последните години, с цел засилване на интереса към региона и на европейската ориентация на отделните държави.


По време на срещата Ципрас и Заев благодариха на ПЕС, на европейските комисари от левицата и лично на Сергей Станишев за подкрепата за постигането на споразумението за името.


В срещата участие взеха и: Антонио Коща, министър-председател на Португалия; Стефан Льовен, министър-председател на Швеция; Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта; Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия; Педро Санчес, министър – председател на Испания; Удо Булман, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП;  Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката за сигурност; Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия; Марош Шевчович, заместник-председател на ЕК, комисар по Енергийния съюз; Пиер Московиси,  комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз; Карл-Хайнц Ламберц, председател на Комитета на регионите и други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и