Свързани новини

10.07.2018 17:06

Лили Маринкова се върна в БНР със съдебното решение

Видян 1929 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Легендарният водещ и бивш шеф на програма Хоризонт на БНР Лили Маринкова, която беше възстановена на работа от Върховния касационен съд (ВКС), във вторник се върна в националното радио, след като бе уволнена от генералния директор Александър Велев през юни 2016 г.


Маринкова носеше със себе си окончателното съдебно решение, отменящо заповедта на Велев, и заяви пред медиите, че иска да заеме работното си място отново, защото "ние не работим нито за Александър Велев, нито за редакторите, а за слушателите"


Тя смята, че с уволнението ѝ новоназначеният тогава генерален директор е искал да респектира и всее страх сред колегите ѝ.


"Знам със сигурност и че подслушват коридорите. Струва ми се, че е била мярка, за да създаде впечатлението на някои хора, че си изкарват заплатите. Има такива хора в някои институции, за които се казва, че се грижат за националната сигурност", добави Маринкова.


След това тя влезе в БНР, където прекара малко повече от половин час. Медиите обаче не бяха допуснати зад бариерата от полицията. В крайна сметка Маринкова се появи отново и коментира, че в отдел "Човешки ресурси" смятат, че тя ще бъде възстановена на работа и затова сега отива да вземе трудовата си книжка, пише Медиапул.


"То може да бъде само за един ден, но при всяко положение вярата в съда ми се върна", обобщи легендарният радио водещ.


Основният мотив за отмяната на уволнението ѝ бе, че в случая не става въпрос за търговско предприятие по смисъла на Кодекса на труда (КТ), какъвто член от закона бе използвал за основание Александър Велев.


"БНР не може да се определи като предприятие, за което е приложима хипотезата на чл. 328, ал. 2 КТ. Нормата не може да се тълкува разширително, като нито нормативният акт, нито практиката признават "предприятие в широк смисъл", даващо право на работодателя за уволнение на разглежданото основание", категоричен беше Върховния касационен съд по казуса.


Освен това магистратите ѝ присъдиха обезщетение от 15 505 лева за времето от уволнението ѝ до подаването на жалбата срещу него в съда около шест месеца по-късно. БНР бе осъдено да поеме адвокатския хонорар на защитника ѝ, както и разноските по делото за общо над 1100 лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ДНЕС ОТ 22 ЧАСА ИЗВЪНРЕДНО ПРЕДАВАНЕ „ЕВРОДИКОФ“ ЗА КЪЩАТА НА ЛЮБОВНИЦАТА НА БОЙКО БОРИСОВ! /ВИДЕО!/

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.