Свързани новини

19.07.2018 13:37

САЩ: Съветът за човешки права е "най-големият провал" на ООН

Видян 1770 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли стартира още една атака срещу органа на ООН по правата на човека, като го нарече "най-големият провал". Според Хейли не е приемливо страни като Китай и Куба да са сред неговите членове. Тя обаче не изрази притеснения относно съюзника на САЩ Саудитска Арабия, предаде RT.

Хейли заяви в The Heritage Foundation, че причините за оттеглянето на САЩ от Съвета на ООН по правата на човека, са присъствието на страни като Куба, Китай и Венецуела, което "потъпква доверието в Съвета". Посланикът посочи и предполагаемото пристрастие на органа към американския съюзник Израел. Хейли обърна специално внимание на Венецуела, чийто президент Николас Мадуро определи като "диктатор".

"Съветът по правата на човека фокусира вниманието си несправедливо и безмилостно към Израел, а междувременно пренебрегна мизерията, причинена от режимите във Венецуела, Куба, Зимбабве и Китай". Зимбабве не е член на Съвета по правата на човека, но посланикът на САЩ също го включи в оправданията си.

"Съдейки по това, че не е спазил обещанията си, Съветът по правата на човека е най-големият провал на ООН. Той прие идеята за човешко достойнство ... и го сведе до още един инструмент на международната политика", допълни Хейли.

Тя обаче не каза нищо за Саудитска Арабия, друг голям съюзник на САЩ, и неговата много проблематична история. Свръхконсервативното кралство е въвлечено в кръвопролитието в Йемен, където води тригодишната бомбардировъчна кампания с много цивилни жертви, и принуди активистите за защита на правата на човека да призоват за арестуването на Саудитския принц Мохамед бин Салман за предполагаеми военни престъпления.

В неотдавнашния си доклад Хюман Райтс Уоч посочи, че най-малко 87 са "очевидно незаконните" нападения на ръководената от Саудитска арабия коалиция, отнели около 1000 живота на цивилни граждани, унищожавайки домове и инфраструктура. Във вътрешен план Рияд разхлаби някои от старите ограничения и позволи на жените да шофират, да посещават стадиони, но продължава репресиите си и не бърза да премахне бариерите, които пречат на момичетата и жените да вземат някои основни решения без предварително съгласие от мъж роднина.

САЩ официално обявиха своето решение да напуснат Съвета на ООН по правата на човека през юни заради критиките му относно действията на Израел срещу палестинците. Мястото бе взето от Исландия чрез гласуване през юли.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв