Свързани новини

23.07.2018 16:42

Ветеринар: В Странджа няма характерните признаци за чума

Видян 1716 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Ветеринарният лекар д-р Пламен Пасков отбеляза по време на пресконференцията на организаторите на протестите в Шарково, че в Странджа няма характерните клинични признаци за тропическото заболяване чума по дребните преживни животни. Той посочи, че до вчера не са били извършени превантивни дейности от държавните органи като създаване на дезинфекционни площадки в стопанствата, ограничаване на движението на хора и превозни средства.


Д-р Пасков изрази предположение, че в нашия случай става дума не за навлизане на болестта, защото тя е регистрирана предимно в азиатската част на южната ни съседка, а за замърсяване на пасищата.


"Нашите пасища могат да се замърсят от изпражненията на хищници, които са били на територията на Турция и там са се хранили с части от ваксинирани животни. Пасейки, овцете и козите поглъщат белтъчни частици от тях и имунната им система реагира при срещата с ваксинален продукт", коментира д-р Пасков.


Ветеринарният лекар отбеляза, че при чума смъртността при козите е до 90 процента. Ако се приеме, че заболяването е с намалена сила - смъртността може да падне до 30-50 процента.


Но при тази болест трябва да има умрели животни. Инкубационният период е от 3 до 7 дни, поясни д-р Пасков и допълни, че ако болестта съществува в района, за 34 дни без мерки като дезинфекцията и ограничаването на придвижване на хора, животни и превозни средства, то не България, а Румъния и Сърбия са щели да пламнат.


По думите на експерта избиването на животните има смисъл само като част от пакет мерки за преодоляване на дадено заболяване и само когато всички те са изпълнени, в противен случай простото избиване без другите мерки няма смисъл.


"БСП и Корнелия Нинова нямат нищо общо с организирането на протестните дейности срещу мерките за евтаназиране на дребни преживни животни в Странджа. Това обясни Владимир Павлов, организатор на протестите в Шарково.


Павлов отбеляза, че Корнелия Нинова е дошла в село Шарково три дни след началото на протеста и няма как да го е организирала, предаде Гласове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…