Свързани новини

26.07.2018 20:03

БСП: Хора с пари си поръчват закони при управлението на ГЕРБ!

Видян 1542 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ветото на президента на Закона за приватизация и следприватизационен контрол е поредното и най-ярко доказателство за това, че този парламент законодателства по неправилен и порочен начин, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.


Ето и цялото изказване на Крум Зарков:


Ветото на президента на Закона за приватизация и следприватизационен контрол е поредното и най-ярко доказателство за това, че този парламент законодателства по неправилен и порочен начин. Това не се дължи на незнание и непознаване на процедурите и методите, по които в една цивилизована и демократична държава се приемат закони. Не е така. Има друга причина, поради която се случва това и тя е, че истинските им цели са такива, че никой не смее да поеме политическата отговорност за тях. Тези, които обещават на заинтересовани лица, че спорният законопроект ще мине, не биха искали публично да се ангажират с неформалният си ангажимент. Неформален, защото формалните ангажименти, истинските, реалните, легитимните, тези, които са поети пред българските граждани, често са точно обратни на това, което някои хора обещават на други с пари.


Това важи за целия Министерски съвет, който предпочита законопроектите, изработени в министерства, да се внасят от отделни народни представители. Това важи най-силно за най-многобройната парламентарна група, гръбнакът на това управление – тази на ГЕРБ, без която тези законопроекти не могат да видят бял свят.


Хитрината е много проста – трябва да си осигурят ход. Ако стане скандал, той е за сметка на друг, ако скандалът е голям, тогава оттеглят подкрепата си от него. Работи се на принципа „ако мине”, а основната цел е да не се опръскат с мръсотия онези, които я създават или поне допринасят тя да бъде създавана.


Така виновните се изкарват спасители, а опозиция, президент, критични медии и протестиращи граждани са наричани саботьори, превратаджии, конспиратори и какво ли още не. Опитите да се изкара черното- бяло стигат до абсурд, но въпреки това, те не могат да скрият очевидната схема на управление, която днес се демонстрира за пореден път.


Схемата е следната: държавното управление е конституирано около няколко играча, които са предпазвани от общественото недоволство чрез бушони и единствената реална политическа тежест на министри, зам.-министри, шефове на агенции, отделни депутати е да изгарят тогава, когато на някой от големите играчи им припари под краката.


В тази система оставките не са израз на политическа отговорност, те са точно обратното, спасяват се от отговорност тези, които би трябвало да я носят. Пешките саможертвено умират заради офицерите, а царица е парица. Хора с пари си поръчват закони и това е най-ясният начин, за да се опише лобизмът . Или както казва президентът във ветото си: „Общественият интерес не само няма да бъде защитен, а ще бъде съществено увреден." Добре е, че това вето ще бъде прието, но това съвсем не е достатъчно. Благодарение на президента на България, днес ще предотвратим ощетяването на българската хазна. Голямата опасност за българската демокрация, Конституция и парламентаризъм остава.


Тя се крие в начина на функциониране на това Народно събрание и върнатият закон е в следствие именно на това. Първоначалното му приемане окончателно и необратимо дискредитира този парламент.


Приемането на ветото е задължително, но генералното решение е друго. Генералното решение е тук да има много повече хора, които милеят за националния, а не за нечий частен интерес.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се