Свързани новини

06.08.2018 11:39

Възстановяват спортна зала в Лом с дарените милиони от бг емигрант?

Видян 2108 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 2 милиона долара завеща български емигрант в Съединените американски щати на родния си град Лом и гимназия Найден Геров, която е завършил.

В началото на миналата година се знаеше за 1 милион долара. Година по-късно стана ясно, че сумата надвишава 2 милиона долара. Парите ще се използват за обучението на възпитаници в елитни университети в САЩ и Западна Европа.
 
Половин милион долара отделя Андрей Георгиев за развитието на Лом. Ще бъде създаден обществен съвет, който ще наблюдава изразходването на средствата от дарението, обясни кметът на община Лом Пенка Пенкова, съобщи бТВ. За това, как да бъдат разпределени парите, ще бъде направено обществено допитване, което започва от 15 август.

"Хората от града, като че ли се обединяват около идеята да възстановим нашата хубава спортна зала Балканиада, която обаче ще изисква много повече средства. Но това може да бъде началото, с което да започне процедурата по проектиране", допълни Пенкова.

Името на дарителя е Андрей Георгиев. Роден е през 1921 г. в София, завършва ломската гимназия през 1939 г. и свидетелството за зрелост е сред малкото документи за него.

Журналистът Любомир Йорданов си поставя за цел да издири всичко за дарителя. Най-много данни намира в архива на „Държавна сигурност”, тъй като Андрей Георгиев емигрира в САЩ още в средата на миналия век. Там работи като лекар.

„И поне първите десетилетия се е водел изменник на родината и враг на народа, затова е имало интерес от специалните служби на комунистическия режим към него. Заедно с всички небивалици от рода, че това е един много опасен човек, който ще се върне в България да взривява, да убива, да пали и да организира нелегални конспирации срещу комунистическата власт, там има събрани и доста обективни свидетелства от негови близки и познати”, разказва Любомир Йорданов.

В същия архив са запазени и писма от доктор Андрей Георгиев до роднините му у нас, които според журналиста разкриват ценностите и обясняват жеста му.

„Това е порода хора, каквито вече много рядко се срещат, хора от типа на големите възрожденски дарители. Започват от нулата, трупат богатства и даряват тези богатства на страната си, и то на децата на България, за да се образоват”, допълва Георгиев.

Местната власт проявява интерес към проучванията на Любомир Йорданов и му предлага съвместна изложба.

„Много хора в днешния твърде материален свят, въобще не могат да си обяснят как така ще извадиш 2 милиона долара и ще ги дариш на непознати деца, макар и безкрайно талантливи. И хората се питат какъв е този човек, защо го прави и всичко, което сме събрали, заслужава да бъде показано”, казва журналистът от в. „Труд”.

Изложбата предстои скоро.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци