Свързани новини

10.08.2018 10:37

Джи Пи груп ще строи тунел Железница срещу 185 млн. лева

Видян 3039 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Само обичайните за търгове български фирми ще строят най-дългия и скъп тунел у нас - Железница на магистрала Струма, и пътя към него. Всички чуждестранни участници не са били допуснати от Агенция Пътна инфраструктура до крайното класиране със стандартния мотив - пропуски в документацията или несъответствие с поставените изисквания, пише Капитал.


Обединението АМ Струма тунел 2018, в което влизат Джи Пи груп, Глобал кънстръкшън и Виа план, е класираното на първо място в процедурата за самия тунел с оферта от 185 млн. лв. без ДДС. За северния подход към съоръжението, който е с дължина едва 720 метра, победител е ДЗЗД Железница север с участници Главболгарстрой, ГБС - Инфраструктурно строителство и Главболгарстрой интернешънъл. Поисканата цена тук е 29.9 млн. лв. без ДДС. Дългият 1400 метра пътен участък на юг от тунела пък отива при ПСТ груп, чиято оферта е 18.4 млн. лв. без ДДС.


Тунелът Железница трябва да бъде завършен най-късно до 2023 г. заедно с цялата магистрала Струма. В противен случай България ще загуби европейското финансиране за нея и дори ще се наложи да връща пари на Брюксел.


Бавна поръчка - бързо решение


Освен че ще е най-дългият тунел, Железница ще бъде и един от най-бавно построените обекти. Първата процедура за него тръгна още през 2015 г., но беше спряна след скандално изчезване на част от документите на кандидатите. През 2017-а се провали и вторият опит да се намерят строители на ключовото за магистрала Струма съоръжение. Сегашният търг бе обявен през октомври миналата година и привлече общо 28 оферти от почти всички големи местни строителни компании и няколко чуждестранни. Макар да имаше ограничение да се кандидатства само за една от трите отделни части, повечето го заобиколиха, използвайки различни консорциуми и обединения.


Девет месеца по-късно, което е изключително кратък срок за поръчки от такъв мащаб, АПИ обяви крайното класиране. В него присъстват само 10 оферти, а всички останали са отстранени по една или друга причина. Така най-вероятно ще има обжалвания, които не само могат да забавят сключването на договор и началото на строителството, но и напълно да пренаредят класирането на изпълнителите.


Мажоритарен собственик на Джи Пи груп е Георги Василев. Съпругата му Анна Шехтова - близначка на манекенката Боряна Шехтова, която е майка на сина на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинения за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици бяха свалени от прокуратурата през 2014 г.


Джи Пи груп оглавява класацията за най-големи строителни компании по приходи Капитал 100 през последните две години с оборот съответно от 178 млн. лв. за 2016 г. и 185 млн. лв. за 2017 г.


Тунелът Железница, който ще се намира в района на Симитли, ще бъде с дължина 2 км, което го прави почти двойно по-дълъг от сегашния рекордьор в България - Витиня, по магистрала Хемус. Заради сложността на съоръжението първоначално се предвиждаше строителството му да продължи 1400 дни. Досегашните провали на процедурите за избор на изпълнител обаче намалиха този срок на 1000 дни.


Скоро се очаква да бъде обявена и обществената поръчка за другия проблемен участък от магистрала Струма - трасето през Кресненското дефиле. Според одобрения проект движението в едната посока ще се извършва по съществуващия път Е-79 (който ще се ремонтира), а в обратната - по нов, който ще минава източно от дефилето. Но търгът и строителството са на месеци разстояние.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 валентин 30.06.2019 14:08

    Начи, 100 милиона на км. Бравос. Който играй с централния нападател той пИчели.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.