Свързани новини

11.08.2018 08:08

БАБХ спира обществената поръчка за диагностика на чума

Видян 2861 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Прекъсваме поръчката за препарати за чумата по дребните преживни животни. Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на пресконференция във връзка с обществената поръчка, възложена от Агенцията за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Преди малко се чух с премиера и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай", каза д-р Илиев.

На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, д-р Илиев заяви, че неговата не му е поискана от премиера.

Той поясни, че взетите 8000 проби ще бъдат дадени за изследване в Румъния, Унгария, Австрия и евентуално Германия, като разходите ще бъдат покрити от френската фирма IDvet Genetics.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че ще провери случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще я анулира.

На въпрос дали знае за случая за фирма, която е създадена преди месец и която печели конкурса за обществена поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата при дребните преживни животни, той отговори:

„Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове.“

При извънредна ситуация няма нужда да обявяваме конкурс за диагностикумите, заяви още д-р Дамян Илиев. Той заяви, че направените до момента изследвания във връзка с чумата са голям брой - близо 8000, и трябва да бъдат извършени веднага, за да има смисъл от тях и да се предотврати разпространението на заболяването.

„За целта сме влезли в контакт и с други лаборатории в Европа, които могат да направят изследването. Заради капацитета на лабораториите, днес цялата сутрин разговарям с моите колеги, шефове на компетентни органи на страни от ЕС и вече имаме договорености да ни помогнат в изследването. Въпреки това ние не можем да не направим изследвания на наша територия, ползвайки нашия капацитет“, каза д-р Илиев.

По думите му поради спешността на ситуацията и важността това да стане по-бързо е бил обявен конкурс за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!