Свързани новини

11.08.2018 18:48

Как далавера за милиони остави онкоболни без лечение

Видян 6424 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 "През тази година да направим всичко възможно да спрем тъжния керван към Турция." Думите, изречени през 2015 г., са на бившия здравен министър Петър Москов. Поводът - закупуването на апаратура за високотехнологично лечение на онкологични заболявания, финансирано с европейски средства. Те са отделени по спешност по "Оперативна програма Регионално развитие" (ОПРР).

"Българските граждани ще получават качествена здравна помощ. Този проект беше почти провален. Трябваше да се борим с чисто бандитски схеми, но до месец ще заработи", каза тогава Москов и допълни: "С купените два нови апарата за лъчетерапия към месец март листата на чакащи ще бъде ликвидирана и от тук нататък всеки пациент ще получава навременна качествена помощ." "Аз съм убеден, че това е правилната здравна реформа, вярвам на министър Москов", поздрави го премиерът Бойко Борисов.

Обещаното светло бъдеще три години по-късно изглежда малко по-различно.

В продължение на два месеца близо 20 пациенти с тежки заболявания в най-голямата болница в Южна България - "Свети Георги" в Пловдив, не могат да получат лечение, защото закупеният там модерен апарат е повреден и няма кой да го поправи. Чак след като проблемът става публично достояние, държавата съумява да намери временно решение, пише Капитал.

Сюжетът обаче повдига съмнения за корупционни практики, които поставят под риск здравето на пациентите.

Един търг, един кандидат, един победител

През януари 2015 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за покупката на два апарата. Единият е за хеликална томотерапия (вид прецизна лъчетерапия, която позволява точно насочване на лъчите към тумора) за нуждите на Онкологията в София, а другият - за стереотактична радиохирургия (известен като кибернож) за болница "Свети Георги" в Пловдив.

Общата прогнозна стойност на поръчката е 16.5 млн. лв. без ДДС, като 85% от тях са осигурени от Оперативна програма "Регионално развитие".

Поръчката е по-скоро предопределена, защото е за конкретна технология, която е патентована от една фирма.

Ето защо няма нищо учудващо, че оферти за двете позиции подава само едно дружество - "Бул Мед инвестмънт", която печели поръчката с обща оферта, която съвпада с прогнозната стойност.

Дружеството не е известно на българския пазар за търговия с подобна апаратура, но представя удостоверение, че има правата на производителя на апаратите CyberKnife и TomoTherapy - американската фирма Accuray.

Договорите между Министерството на здравеопазването са сключени през юли 2015 г. Освен доставка на оборудването за двете болници фирмата се задължава да


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне