През 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, съобщи пред БТА членът на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите Иван Грънчаров.
В България има над 260 са млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина, каза експертът. С влязлата в сила миналия месец наредба компаниите вече не могат да смесват двата типа производство и трябва да решат дали да произвеждат същински млечни продукти или имитиращи.
"Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини", добави Грънчаров. По думите му проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества. Истинското качествено сирене би трябвало да струва поне 9 лв., каза млекопреработвателят.
Той съобщи, че изкупната цена на суровината се повишава в последните години, следвайки нивата в ЕС. Заради недостига на местна суровина около 20% от млякото е от внос.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
виновни са управляващите/няма ред и дисциплина/само богатеене и крадене с геноцид....същото правят и със застраховките....,а ние мизерстваме с ниските пенсии...
Делът на еврото в глобалните ...
бТВ Синема 21 април 21:00ч.
Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит
Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:
- Какво значи това?
Той:
- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.
Тя:
- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!