Свързани новини

22.08.2018 10:25

Още 1 застраховател пред фалит, сочи Агайн

Видян 5210 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Вече бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн потвърди за сериозен проблем с втори застраховател у нас в ефира на бТВ. Може би е пресилено да се говори за фалит на втора застрахователна компания, но има проблеми. Не мога да кажа повече. Има проверки на ДАНС. Има рискове в сектора, каза още Агайн. Ако в момента сте пострадали при застрахователно събитие, което трябва да плати "Олимпик", вие ще си получите парите от българския Гаранционен фонд, а той по-късно ще ги иска от кипърския, увери зрителите Ралица Агайн, цитирана от "Клуб Z".

Ако в момента сте пострадали при застрахователно събитие, което трябва да плати "Олимпик", вие ще си получите парите от българския Гаранционен фонд, а той по-късно ще ги иска от кипърския.



По-големият проблем е от 197 000 прекратени полици на 17 август, от които загубата за хората би била 9 350 000 лв. Тези пари в Кипър ще се търсят от разпродажба на активите на фалиралия застраховател.

Ако сте водач, който е имал гражданска отговорност в "Олимпик" и в момента причините щета, Гаранционният фонд ще я осребри на потърпевшия, но после ще трябва да я платите от джоба си.

Това стана ясно от първото интервю на подалата оставка зам.-председателка на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн пред бТВ.

"Да, гражданите ще си получат парите категорично - каза тя на въпрос какво става с потърпевшите от щета, обезпечена от фалиралата компания. - Има подписана конвенция мегду гаранционните фондове на ЕС. През 2012 г. е подписана от нашия фонд и 2010 г. от Кипър.

Най-накрая претенцията ще се плати от кипърския фонд, но междувременно българският фонд ще обслужва клиентите - тук ще преценяват обезщетенията на кого и колко трябва да се платят и след това ще се обръщат към кипърския фонд и ще ги изплатят."

Тя обаче посочи къде е по-голямата финансова "дупка" - хората, които са платили, но вече имат на практика прекратени застраховки в "Олимпик".

"Голямата загуба - това са 197 000 полици, които бяха прекратени на 17 август. Изчислих, че загубата би била 9 350 000 лв. Тези суми би трябвало да бъдат възстановени от застрахователя, но това зависи от процедурата, която трябва да започне пред кипърския съд."

Агайн обяви, че се очаква делото за несъстоятелност да стартира към септември и впоследствие ще трябва да се разпродадат всички активи на компанията.

Тя посочи и какво става с водач, който е имал


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Росен Миленов 30.06.2019 14:08

    Безпочвено е да се говори, че регламентът на ЕС не позволява контрол от наша страна, тъй като дружеството е клон, регистрирано в друга държава членка. Нелепица е също така твърдението, че органът, който осъществява надзор в Кипър, не си е свършил работата. Надзорът на КФН как да вземе мерки, като зад ЗД „Олимпик” стоят български олигарси. От днес за утре не се става застрахователен агент, собствениците са хора, които и друг път са извършвали застрахователна дейност. Собственикът на застрахователното дружество е представен като испански гаражен търговец. Той е същото поставено лице както Гинка при опита за закупуване на ЧЕЗ, както и при други апетитни държавни активи като Дипломатическия клуб. През 2016 г. НС избра сегашния състав на КФН. За него гласуваха управляващата партия ГЕРБ и ДПС. Те поръчват при какви правила тя да работи. Борисов е най-отговорен за скандала със ЗД „Олимпик”. За един склад да се отвори, се иска разрешение от него, затова той е най-високоплатеният политик за последните години. Зад неговия гръб се крият всички олигарси и де факто той е оперативният мениджър, който разпределя порциите.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на