Свързани новини

25.08.2018 08:12

1,4 млн. не работят, но не ги водят безработни

Видян 3741 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Недостигът на работна ръка на българския пазар на труда е един от факторите, които оказват негативен ефект върху развитието на производството и икономическия растеж в страната ни. На този фон 1,4 млн. българи нито работят, нито са регистрирани в бюрата по труда. Това показват данни, представени от Българската стопанска камара, цитирани от novini.bg.

Според експертите все по-често работодатели от един и същ отрасъл се конкурират при наемане на работници. Тази тенденция се задълбочава през последните няколко години и е характерна за всички държави в Европейския съюз (ЕС).

Пътищата за преодоляване на недостига на работна сила са различни и зависят от икономическото и социалното развитие на отделните държави, обясняват още от Съюза на българския бизнес.

Какво показват данните за България?

По данни на Националния статистически институт (НСИ) и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в страната ни се наблюдава устойчива тенденция за увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата. Данните на Евростат за първото тримесечие на 2018 г. показват, че равнището на безработица средно за 28-те членки на ЕС е 7 %. На този фон равнището на безработица в България по данни на Агенцията по заетостта е 5.7 на сто.

Същевременно се наблюдава изключително високо ниво на неактивни лица на възраст от 15-64 г. в страната ни, които по-различни причини не работят.

Публикуваният от МТСП кратък анализ на пазара на труда за м. юни 2018 г. показва, че по данни на НСИ броят на неактивните лица е 1 337 300, а броят на обезкуражените лица през същия период е 91 600. На практика българската икономика е лишена от над 1 милион и 400 хиляди български граждани в трудоспособна възраст, които не са нито заети, нито са регистрирани като безработни.

Българската стопанска камара е сериозно загрижена от посочените данни и от непрекъснато задълбочаващата се криза с кадрите за българската икономика. За да може страната ни да бъде конкурентоспособна, за да има


 


реален ръст



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    На тези им дадоха по 200 лева. Формално от 20 до 70 не са работили, но ги е хранил някой.

  • 001 НЕ Е ВЯРНО ! 30.06.2019 14:08

    Няма такова нещо работодатели да се конкурират за работници или за работни места . Те са се уговорили по между си да поддържат еднакво ниски заплати , нали са бизнес елит . Те винаги действат единно срещу повишаването на заплатите защото за тях заплатите не са вложение във фирмения доход а са ненужен разход и напразна загуба . Относно БСК тя защитава и се грижи за интересите именно на тази бизнес класа или каста . Тя не мисли за микро фирмите и едноличните търговци които не са от едрия финансов капитал . Тя не мисли за работниците . Там в БСК не е важна заплатата на работниците а заплатата на работодателите . Това се нарича разместване на коня и каруцата . След като искате работниците и доходите им да не са важни да се наричат плебеи - ще бъде така . Никой плебей няма да се унизи да ви робува при такава заплата и такива условия на труд . Посочено е колко от плебеите в каква възраст са и поради различни причини не желаят трудовото ви робство . Не желаете западен капитализъм при който работодателите да се надпреварват да дават по-високи заплати на работниците си ! Желаете комунистически капитализъм със символични заплати . На вниманието на БСК - както виждате не е ставало не става и няма да стане . АЙДЕ СЕ ВИКА НА МАГАРЕ - НА ЧОВЕК СЕ ДАВАТ ПАРИ !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец