Свързани новини

29.08.2018 09:39

България рискува да загуби милиарди по 2 европейски програми

Видян 2247 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпълнението на част от програмите с европейско финансиране е под критичния минимум. Въпреки че програмният период започна през 2014 г. и е до 2020 г., до момента по всички оперативни програми са платени едва 23% от сумите – малко над 3.7 млрд. лева от общо над 16 млрд., съобщава в. "Сега", позовавайки се на справка на Информационната система за управление на еврофондовете.


Най-нисък е процентът на усвояване по програма "Морско дело". От предвидените 222 млн. лв. са платени едва 1.25%. Подобно е положението и по Програмата за развитие на селските райони, по която са платени около 5% от заложените близо 6 млрд. лв.


Усвояването по програма "Околна среда" също е сред най-ниските. При бюджет от 3.4 млрд. лв. за чист въздух, пречиствателни станции и отпадъци са усвоени само 8.3 на сто. Почти 11% от 657 млн. лв. пък са платени по програмата за държавната администрация "Добро управление", предаде Дневник.


Предвидените европейски пари за подобряване на условията в местата за настаняване на бежанци, консултации за насърчаване на доброволното връщане и други също не са достатъчно добре усвоени. От заложените 41 млн. лв. са платени почти 12%.


Най-висок процент на усвоени пари има по програмите "Храни" - 95.74%, и "Транспорт" - 82.37%. По първата парите се усвояват за осигуряване на топъл обяд за нуждаещите се, както и за раздаването на пакетирани храни за бедни от Българския червен кръст. Високият процент по програмата "Транспорт" се дължи главно на финансираното от нея строителство на софийското метро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни